ZAC 3. Captain Nick Visscher derde van rechts, middelste rij.
ZAC 3. Captain Nick Visscher derde van rechts, middelste rij. Foto: Marc Knobben

Z.A.C. haalt in weekeinde ruim 1000 euro op met ‘rondjes'

(door Mark de Rooij)

AMATEURSPORT - Van alle sportverenigingen in Zwolle heeft Z.A.C. tot dusverre verreweg het meeste geld opgehaald met de actie ‘Rondje voor je club’. Dankzij een initiatief van het derde elftal ging de teller dit weekeinde van 0 naar ruim 1000 euro. Tennisclub Ittersum volgt met 380 euro.

Het idee van de stichting Clubpot Nederland is even simpel als doeltreffend: om ‘je club’ in deze zware (corona)tijden financieel te ondersteunen en de gederfde kantine-inkomsten enigszins te compenseren geef je een digitaal rondje (in plaats van een rondje in de kantine) door een bedrag van twintig euro over te maken. Een half of kwart rondje kan ook.

Nick Visscher, aanvoerder van het derde elftal van Z.A.C., stuitte online op de actie toen hij op zoek was naar mogelijkheden om iets voor de club te kunnen betekenen. “Ik dacht eraan om een voorraad drank die bijna over datum is van de club te kopen. Of misschien iets verkopen, normaal hebben we de oliebollenactie om geld in te zamelen. Maar toen kwam ik deze actie tegen. Het is heel simpel, maar het levert veel geld op voor de club.” Wat heet: vrijdagmiddag zette Visscher de actie op Twitter, Instagram en Facebook en twee dagen later waren er al meer dan vijftig rondjes gegeven en dus ruim 1000 euro opgehaald.

“Ik heb het bij ons in de groepsapp gegooid en ik heb de aanvoerders van andere teams een privé-appje gedaan of zij dat ook bij hun team wilde doen. Iedereen reageerde enthousiast”, zegt Visscher, die zelf al twee en een half rondje heeft gegeven (50 euro). Dat bedrag gaf hij in pre-corona tijden naar eigen zeggen elke zaterdag uit in de kantine, dus hij kan het missen.

De kans is groot dat het bedrag nog flink gaat oplopen tot de sluitingsdatum van 31 december, want Visscher gaat de actie met flyers op het sportpark bij nog meer Z.A.C.’ers onder de aandacht brengen. Ook heeft hij signalen opgevangen van teams die elke week nog iets willen gaan doneren. Zelf is hij dat ook van plan. “We hebben heel veel complimenten gekregen voor dit initiatief. Het bestuur was er ook heel blij mee”, zegt Visscher. “Fantastisch dit. Een heel mooi initiatief”, vindt interim-voorzitter Roel Broeksma.

Aandacht loont

Dat het loont om de actie onder de aandacht te brengen van leden, blijkt ook wel uit het feit dat TC Ittersum inmiddels 380 euro heeft opgehaald nadat er in een online brief ‘van de voorzitters’ (van 25 november) ruchtbaarheid aan werd gegeven. TC Ittersum is met een kleine achthonderd leden de grootste tennisclub in Zwolle.

Weinig rondjes in Zwolle

Behalve bij Z.A.C. en TC Ittersum zijn er in Zwolle bar weinig rondjes gegeven. Voetbalvereniging Wijthmen doet het nog wel aardig met zeven rondjes (140 euro), gevolgd door HTC met vier rondjes (80 euro). Verder: VC Zwolle (2,5 rondje) Travelbags/HV Zwolle (2 rondjes), vv Berkum (1 rondje). SVI, stichting Regio Zwolle Volleybal en VSW (kwart rondje).

Voetbal is koning

In verhouding tot andere regio's in Overijssel komt Zwolle er voorlopig wat bekaaid af. De grootste bedragen worden opgehaald door voetbalclubs uit Twente en Vechtdal. STEVO uit Geesteren is met 6355 euro voorlopig de eenzame koploper, niet alleen in Overijssel maar in heel Nederland. Verhoudingsgewijs worden er veel rondjes gegeven in regio's van de BVO's die de actie hebben gedeeld met hun partnerclubs. PEC Zwolle heeft dit niet gedaan, maar FC Twente, SC Heerenveen, FC Groningen, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap wel. Voetbal is hoe dan ook koning, en dat is mede te danken aan de steun van deze profclubs. De enige niet-voetbalclub in de voorlopige top vijftig is Oranje Wit, een korfbalclub uit Dordrecht. Kijk voor meer informatie en de actuele tussenstand op www.rondjevoorjeclub.nl.