De nieuwe, elektrische bussen staan klaar bij de remise op bedrijventerrein Hessenpoort.
De nieuwe, elektrische bussen staan klaar bij de remise op bedrijventerrein Hessenpoort. Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe dienstregeling busvervoer Keolis en vervallen haltes zorgen voor veel onrust

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Keolis gaat vanaf 13 december onder de naam RRReis twee jaar lang het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht verzorgen. De busroutes zijn voor een periode van twee jaar aangepast, maar daar zijn veel inwoners allerminst gelukkig mee.

“Veel mensen hebben nog niet door hoe ingrijpend de veranderingen zijn”, laat een fervente ov-reiziger weten. “De hele dienstregeling lijkt gericht op woon/werkverkeer, maar in zes wijken verdwijnen essentiële haltes. Bijvoorbeeld in Aa-landen-Noord, waar onder meer de halte bij dagbesteding De Boeier vervalt. In Holtenbroek-Noord verdwijnen de drie drukste haltes, de halte in Schellerbroek gaat weg en in het oostelijk deel van Berkum vier. En ook de halte in de Wipstrik en van hogeschool Windesheim vervalt. Busvervoer voor woon/werkverkeer is natuurlijk prima, maar als je vanuit huis niet vlot bij een halte kan komen, werkt dat niet.”

Nachtbussen

De zeer ervaren ov-reiziger verbaast zich. “Het nieuwe RRReis rijdt straks vijf keer per uur wél letterlijk rondom het distributiecentrum van de Wehkamp op Hessenpoort, maar naar zes wijken of delen van wijken in Zwolle daarentegen helemaal niet. Wel rijden er nachtbussen van Zwolle naar Elburg en Dedemsvaart. Waarom? De regeling lijkt gemaakt om te gaan rijden, maar niet op mensen. De provincie communiceert letterlijk ‘We maken alles beter met vernieuwend openbaar vervoer’. Dat je met elektrische bussen gaat rijden is mooi, maar wat heeft dat voor zin als je nergens kunt instappen?”

Aa-landen

De SP-fractie in de gemeenteraad en provincie heeft vragen gesteld en dringt bij het college en de gedeputeerde aan op actie. De socialisten benoemen met name de situatie in de wijk Aa-landen. Fractievoorzitter Brammert Geerling: ”De Aa-landen is een wijk met veel ouderen, een groep die vaak is aangewezen op de bus. Een groot deel van de wijk is zo niet meer aangesloten op de bus waardoor inwoners soms meer dan een kilometer moeten lopen naar de dichtstbijzijnde halte. Een typisch voorbeeld van plannen die zijn gemaakt op de tekentafel in het provinciehuis zonder ook maar een moment stil te staan bij de gevolgen voor Zwollenaren.”

Holtenbroek

Bezorgde bewoners van de Glenn Miller flat in Holtenbroek schreven een brief naar de gemeente en provincie. “Uit de media hebben wij begrepen dat buslijn 2 binnenkort wordt aangepast. Juist door deze lijn op te heffen, raakt u de meest kwetsbare stadgenoten. Dat kan nooit de bedoeling zijn van een goed, verantwoordelijk bestuur.” De halte Bellinistaat bedient volgens de bewoners drie flats met in totaal 420 woningen. De halte Buxtehudestraat 140 woningen en daarbij nog lage flats. “In de flats wonen mensen die het sowieso al lastig hebben en die geen geld hebben om even een taxi te bestellen”, stellen de bewoners. “Ook beschikken ze vaak niet over een uitgebreid sociaal netwerk waaraan ze hulp kunnen vragen bij vervoersproblemen.” De bewoners verwachten onder meer dat in de nieuwe situatie de veiligheid meer in gevaar komt als busreizigers ’s avonds en ’s nachts acht tot vijftien minuten vanaf halte Bachplein naar huis moeten lopen in het donker.

Vervoerplan

"Op basis van de toekomstvisie van de provincie en de informatie die er ligt, is een nieuw vervoerplan opgesteld", legt Lotte Hendriksen, communicatieadviseur van Keolis Nederland uit. "Daarbij is er gekeken naar hoeveel reizigers de nadelen van de wijzigingen ondervinden en hoeveel reizigers ervan profiteren. Deze laatste groep is in alle gevallen groter. Daarom is ervoor gekozen om deze wijzigingen door te voeren." Volgens haar rijden er vanaf zondag meer en vaker bussen, zijn reizigers sneller op hun bestemming, zijn ze in sommige gevallen goedkoper uit en zijn er betere verbindingen en aansluitingen met en op andere bussen en treinen. "En dat met schone, duurzame bussen die reizigers meer comfort bieden. Op plaatsen waar niet langer een bus komt, kijkt de provincie samen met de gemeente of een andere vorm van vervoer mogelijk is."

Sneller

De communicatieadviseur vindt het jammer dat de nadelige effecten worden benadrukt. "Stadshagen krijgt bijvoorbeeld een tweede lijn (11). Samen met lijn 1 zijn er dan zes reismogelijkheden per uur, tegen nu vier. Ook is er een goede aansluiting op station Stadshagen en de hele dag een rechtstreekse verbinding vanaf Station Stadshagen met het Deltion College waardoor reizigers vanaf Kampen een stuk sneller zijn. Daarnaast stopt de bus in Stadshagen voortaan bij Het Zonnehuis."

De dienstregeling wordt na twee jaar opnieuw bekeken. Informatie over de nieuwe dienstregeling is te vinden op https://www.rrreis.nl/rrreis-met-ons-mee-vanaf-13-december.