Joop van Ommen.
Joop van Ommen. Archieffoto: Pedro Sluiter

Joop van Ommen: De donkere dagen voor Kerst

Na de zomer valt de herfst in met de steeds donkerder wordende dagen richting Kerst. In de ochtend is het lang donker en in de middag valt de duister ook alweer snel weer in. Dit geeft niet altijd veel energie en vaak bieden de kerstlampjes in deze periode enige troost en plezier.

De lichtjes zijn een opmaat naar Kerst, toch altijd een mooie feestmaand is voor velen. Ja, voor velen wel maar ook voor sommige mensen niet. Er zijn mensen die thuis zitten en niet altijd een plek hebben om naartoe te gaan, omdat ze dierbaren zijn verloren en of niet de middelen hebben voor een leuke en gezellige avond.

Kerstdiner

Deze Kerst is voor velen gelijk door de coronamaatregelen, alleen gaan mijn gedachten wel uit naar die vijfhonderd mensen die we jaarlijks ontvangen voor het kerstdiner in de WRZV Hallen. Dit jaar is er helaas geen kerstdiner. De maatregelen maken het onmogelijk iets te kunnen organiseren, wat ook maar iets in de buurt kan komen bij die jaarlijkse gezellige avond, waar we vijfhonderd gasten aan de kerstdis hebben en ze samen met al die vrijwilligers een geweldige avond bezorgen.

Kerstpakket

Ik kan me voorstellen dat deze Kerst voor die mensen niet plezierig is en dat doet me verdriet. Gelukkig is het wel mogelijk om deze mensen te voorzien van een goedgevuld kerstpakket en laten we hopen dat deze ellendige periode waarin we leven snel voorbij zal zijn. Weer kunnen doen wat we gewend waren te doen. Leven en genieten van de dingen die er zijn.

'Ik ben ervan overtuigd dat we hier als stad ver vooruitlopen op andere steden'

Opvang

Blij werd ik wel van de extra maatregelen die zijn genomen om mensen coronaproof te kunnen opvangen bij de Herberg. Vlak voor Sinterklaas zijn er naast de Herberg liefst vijftien grote containers geplaatst waar zo’n dertig mensen kunnen worden opgevangen.

Ook voor deze groep is het natuurlijk verschrikkelijk in deze tijd te leven, maar gelukkig met de komst van de containers is er wel bed, bad, brood en privacy voor hen. Stel je toch voor dat deze dak en thuislozen opgepropt op een zaal moeten liggen en er breekt corona uit. Gelukkig is de gemeente Zwolle hierin ver haar tijd vooruit en ben ik ervan overtuigd dat we hier als stad ver vooruitlopen op andere steden in het land.

Wens

Ik hoop oprecht en heb eigenlijk maar één wens voor 2021 en dat is dat we het coronavirus onder controle krijgen en we elkaar in december 2021 weer in de armen kunnen sluiten. Allemaal een gezond en gelukkig 2021 gewenst!

Joop van Ommen