Medewerkers poseren trots bij de nieuwe bestelauto.
Medewerkers poseren trots bij de nieuwe bestelauto. Foto: Eigen foto

Dagbesteding Vakmensen krijgt tegenwind na succesvolle start

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Leerbedrijf Vakmensen, voorheen de Werkelaar, heeft een nieuwe bestelwagen in gebruik genomen. Met het geschonken tweedehands voertuig kunnen medewerkers - als ook werk - worden opgehaald en weggebracht, vertelt directeur Rik Stuivenberg.

Hij is sinds de zomer van 2019, samen met Rinus Vissers, eigenaar van Vakmensen. “We wilden onze oude bestelauto nog bestickeren met reclame, maar dan kregen we nooit meer de uitstraling die je wilt. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe. We waren heel blij dat een ondernemer uit Staphorst met de aanschaf heeft geholpen.”

Structuur

Vakmensen is een arbeidsmatige dagbesteding waar mensen die moeite hebben zelfstandig te zijn, duurzaam aan het werk kunnen, legt Stuivenberg uit. “Het gaat om mensen die een arbeidspotentieel van minder dan dertig procent hebben, zoals dat wordt genoemd. Vaak hebben ze een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg en kunnen maximaal anderhalve dag per week werken. Bij Vakmensen vinden ze structuur en worden ze geactiveerd. Zij staan hier centraal en geven zelf aan wat ze kunnen. Verder doen we alsof we een gewoon bedrijf zijn.”

Erkenning

'Wat wij proberen is die erkenning te geven voor je ‘werk’'

Met de medewerkers wordt een plan en een doelstelling opgesteld. “Een soort persoonlijk ontwikkelingsplan”, verduidelijkt Stuivenberg. “Die doelstellingen kunnen zijn dat ze om half negen op het werk willen zijn, betere persoonlijke hygiëne willen leren of dat ze een opleiding tot heftruckchauffeur of fietsenmaker willen doen. Wij willen ze erkenning geven voor wat ze wél kunnen. Zo draaien wij in feite alles om. We kunnen ze altijd gebruiken en ze hoeven niet te voldoen aan functie-eisen. Soms komt het voor dat iemand door te ontwikkelen duurzaam (betaald) buiten Vakmensen kan werken. Dat vinden we fantastisch en stimuleren we. Het mooiste is dat mensen zoveel als mogelijk hun eigen inkomen kunnen verdienen, maar eerlijk is eerlijk: voor onze Vakmensen is dat een hele uitdaging.”

Indicatie

De medewerkers komen niet zomaar bij Vakmensen, maar krijgen een indicatie vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). De instroom wordt daardoor moeilijker, ervaart Stuivenberg. “Onze medewerkers zijn zo blij met het ritme dat ze hier oppakken. Het gevolg is dat ze minder een beroep doen op de zorg. We proberen ze ook zoveel mogelijk redzaam te maken, zodat ze bijvoorbeeld uiteindelijk niet (weer terug) in de Herberg komen.”

En Vakmensen draait goed, volgens de directie. “In de periode dat Frion en Wezo het beheer over de Werkelaar hadden, leed de organisatie jaarlijks 350.000 tot 400.000 euro verlies. Wij hebben in ons eerste jaar al 70.000 euro verdiend. Nu ziet de overheid ons als bedrijf. De wmo wordt per 1 januari 2021 herzien. Het enige dat verandert, is dat het mogelijk wordt gemaakt om arbeidsmatige dagbesteding in te zetten als maatwerkvoorziening. Dat betekent dat voor ons dat Vakmensen mogelijk niet meer voor wmo-gelden aan de slag kan. De overheid verwacht daarmee geld te besparen. Dat is beleid dat op geld berust, maar niet op het belang van mensen. De opkomst van medewerkers bij Vakmensen was in het begin 60 procent en ligt nu op 83 procent. Ze vinden het fijn hier. Als het aan de overheid ligt, gaan ze bijvoorbeeld koffieschenken bij een voetbalvereniging. Op zichzelf is dat prima, alleen kun je dat niet zien als ‘werk’. Wat wij proberen is die erkenning te geven voor je ‘werk’, ertoe doen, bijdragen en erkend worden.”

Voldoening

Momenteel werken er bij Vakmensen 110 medewerkers die er herstellen en regelmaat vinden. "Ik was, voordat we Vakmensen overnamen, uitgever. Toen was ik een super commerciële rakker en bekeek alles zakelijk”, erkent Stuivenberg. "Ik was klant bij de Werkelaar waar de geleverde diensten toen erg slecht waren. Er zat ook eigenbelang bij om de dagbesteding over te nemen. Nu ik dit doe, merk ik dat de toegevoegde waarde voor mij vele malen groter is dan het maken van blaadjes. Het geeft enorm veel voldoening om met deze mensen te werken. De overheid heeft geen enkel argument om op onze activiteiten in te grijpen. We gaan na de systeemwijziging in overleg met de overheid (gemeente) om te bekijken hoe Vakmensen kan continueren.”