Afbeelding
Foto: Eigen foto

Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing is genomineerd voor de Circular Award Public 2021

ZWOLLE - Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing is genomineerd voor de Circular Award Public 2021. De jury prijst de manier waarop WaardeRing werkt aan hoogwaardig hergebruik van materialen die bij de kringloop niet kunnen worden verkocht.

Ook de samenwerking tussen de verschillende partners krijgt veel waardering, evenals de manier waarop WaardeRing de ervaringen deelt. Initiatiefnemer Wilma Voortman en coördinator Maarten van Dongen zijn trots. “We zijn heel blij met deze erkenning, WaardeRing werkt.” De uiteindelijke winnaar wordt op 1 februari bekendgemaakt, in de Week van de Circulaire Economie.

Kansen

De methode en manier van werken trok de aandacht van de vakjury. Binnen WaardeRing (met de klemtoon op -Ring) werken onderwijs, overheden, organisaties en bedrijven in de regio Zwolle samen aan een circulaire economie onder het motto ‘WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen’. De partners zoeken en realiseren nieuwe toepassingen voor onverkoopbare spullen en materialen. Enkele voorbeelden: oude dekbedden krijgen een grondige reinigingsbeurt en worden schoner dan ooit weer verkocht. Cibap-studenten ontwierpen hiervoor een label. Van cd’s en dvd’s worden kaarsenhouders gemaakt en van oud kaarsvet nieuwe kaarsen: ROVA helpt met de GRIP-wagen mee inzamelen. Leerlingen en dagbestedingsorganisaties demonteren en sorteren. Mbo- en hbo-studenten onderzoeken en ontwerpen in opdracht van bedrijven. Iedereen heeft z’n eigen unieke rol in het netwerk.

WaardeRing blijkt succesvol. Steeds vaker krijgen Wilma en Maarten uitnodigingen uit het hele land om de methode toe te lichten. Het aantal partners groeit. “WaardeRing begon in oktober 2019 met veertien partners, nu zijn het er al dertig. Onze kracht is dat we doen”, zeggen Wilma en Maarten, respectievelijk directeur van Kringloop Zwolle en projectleider Circulaire Economie bij Natuur en Milieu Overijssel. “Het is geen businesscases op papier, maar we gaan meteen aan de slag met de materialen, de partners en de mensen. En dat werkt.”

De Circular Awards komen van Het Versnellingshuis Nederland Circulair en worden mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In drie categorieën kunnen de inzenders prijzen winnen: business, heroes en public. WaardeRing gaat voor de laatste, die bedoeld is voor projecten van overheden en publieke zorg- en onderwijsinstellingen. Op maandagmiddag 1 februari worden de winnaars online gekozen op basis van pitches van één minuut elk. Het publiek stemt mee, de stem van de jury weegt even zwaar. Behalve WaardeRing zijn voor de Circular Award Public genomineerd: E-Waste Race en circulaire nieuwbouw bij de Universiteit Leiden.

'WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen'