Afbeelding
Foto: Eigen foto

Afscheid nemen in besloten kring

Hoeveel mensen komen er op je verjaardag? Drie, tien, dertig of meer? Als je nog volop in het leven staat zijn dat er vast meer dan wanneer je al op leeftijd bent. Maar als je komt te overlijden, hoeveel mensen zullen er dan aanwezig zijn bij het afscheid?

In de afgelopen periode waren families die een uitvaart moesten regelen gebonden aan de maatregelen die zijn opgelegd. Achteraf hebben ze de uitvaart in een kleine groep vaak als intiem en warm ervaren. Tijdens de dag van de uitvaart was er aandacht voor elkaar en er was tijd om in alle rust de dag van afscheid te beleven. Geen lange rij om handen te schudden, maar uitgebreid de tijd hebben om met elkaar na te praten en herinneringen te delen.

Er is vaker gebruik gemaakt van een livestreamverbinding. Voor familieleden, vrienden en buren die niet aanwezig kunnen zijn is er hierdoor toch gelegenheid om het afscheid te volgen.

Aandacht

“Ik heb als uitvaartbegeleider tijdens het afscheid niet alleen aandacht voor de aanwezigen, maar ook aandacht voor de kijkers”, vertelt Freda Gaasbeek. “Voor aanvang spreek ik ze al toe en verwelkom ze bij het afscheid. Ik vraag ze ook om de familie te laten weten dat ze hebben meegekeken om op een later tijdstip te bellen of op bezoek te gaan. De mensen thuis horen er voor mij net zo goed bij. Afstand zit in je hoofd en niet in je hart. Dat gevoel probeer ik iedereen mee te geven.”

Uitvaartbegeleiding Zwolle

06 – 425 13 280

www.freda.nl