Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zes eeuwen over de familie Feith is gedocumenteerd in een nieuw boek

ZWOLLE – ‘Van Elburg tot Deshima’ is de titel van het boek dat op 9 maart is verschenen over de familie Feith, vooral bekend van de Zwolse, romantische dichter Rhijnvis Feith.

Feith werd in 1753 geboren in de Bloemendalstraat en overleed in 1824. Hij werd eerst begraven in de Grote kerk, maar is na een jaar – volgens zijn wens niet in een kerk begraven te worden - overgebracht naar de Algemene Begraafplaats aan de Meppelerstraatweg. Daar staat nu een grafmonument.

Stamboom

In ‘Van Elburg tot Deshima’ vertelt auteur Arlette Kouwenhoven het verhaal achter de familie. Het toont de context waarbinnen de diverse generaties Feith hebben geleefd en hoe zij een deel van de Nederlandse geschiedenis mede hebben ingevuld. De familie Feith hield als afgevaardigde van het Nederlands patriciaat eeuwenlang nauwkeurig haar stamboom bij. De diverse door de familie uitgegeven genealogieën bevatten korte biografieën van honderden leden, zeer beknopt maar wel in noten verwijzend naar talloze oude bronnen en archiefstukken.

Rechters

Kouwenhoven dook in dit bronnenmateriaal en de op papier wat stijve lieden met hun meestertitels en regentenbanen veranderden al gauw in mensen van vlees en bloed: van stoere mannen die hun veestapel beschermden tegen roofridders tot diep gelovige types die hun mogelijk verblijf in het vagevuur afkochten met donaties aan de kerk. Tot rechters die moesten oordelen over moordenaars en verkrachters en pakhuismeesters en opperhoofden in de Oost, die het koopmansbloed van hun allereerste voorvaderen in de aderen hadden stromen.

'Het was een bijzondere stoet mensen met elk een bijzonder levensverhaal.'

Later kwamen de plantage-eigenaren en managers van cultuurondernemingen, archivarissen met een passie voor lokale geschiedenis en oprichters van musea. Kouwenhoven: “Het was een bijzondere stoet mensen met elk afzonderlijk een even bijzonder levensverhaal.”

Slavernij

Actuele thema’s als slavernij, de uitbuiting ten tijde van de VOC en de koloniale periode in Indonesië zijn beschreven in de context van die tijd. De auteur van het boek studeerde culturele antropologie. Zij werkte als freelance wetenschapsjournaliste voor Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften en schreef eerder boeken over Madagaskar en de Duits-Nederlandse arts Philipp Franz Von Siebold en de familiegeschiedenis De Fehrs.

Hardcover

‘Van Elburg tot Deshima. Zes eeuwen familie Feith’ verschijnt bij LM Publishers, ISBN 9789460220203. Het boek is uitgevoerd in hardcover, geïllustreerd, telt 240 pagina’s en kost 29,50 euro.