De 10 mijl van Zwolle-Zuid wordt nog één keer georganiseerd en verdwijnt daarna van de hardloopkalender,.
De 10 mijl van Zwolle-Zuid wordt nog één keer georganiseerd en verdwijnt daarna van de hardloopkalender,. Foto: Pedro Sluiter (archief)

Einde 10 mijl Zwolle-Zuid kondigde zich al langer aan

(door Mark de Rooij)

HARDLOPEN - Dat de 10 mijl van Zwolle-Zuid dit jaar voor de laatste keer wordt georganiseerd (vanwege corona als virtuele wedstrijd) ligt niet aan de virusmaatregelen. De problemen die aan het einde ten grondslag liggen, speelden al langer.

Claudia de Groot, zelf al zes jaren in het bestuur, legt uit dat er verschillende oorzaken zijn voor het feit dat de tiende editie, in ieder geval voorlopig, de laatste wordt. "Het aantal deelnemers loopt al jaren terug, de sponsorinkomsten nemen af en de kosten op het gebied van veiligheid liepen op." Hiernaast werd het voor het bestuur ook steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te verzamelen en wachtte het zelf al een tijd op opvolgers. Of het einde definitief is, durft De Groot niet te zeggen. "Misschien staan er toch weer mensen op. Wij dragen met liefde de draaiboeken en onze ervaring over."

Dit jaar kunnen deelnemers het parcours nog één keer afleggen, maar vanwege corona wel in een andere opzet. Gedurende tien dagen, van 10 april 10.00 uur tot 19 april 22.00 uur, krijgen deelnemers de kans om het parcours af te leggen. Door het evenement te spreiden over een periode van tien dagen, gaat de organisatie er vanuit dat iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen. Inschrijven gaat via de website, waarop de afstand kan worden gekozen: 5 kilometer, 5 mijl of 10 mijl. Via de app wordt de prestatie real time gevolgd.