Salverda Trofee gaat veertiende jaargang in

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL - Spelers en speelsters in het Zwolse amateurvoetbal strijden ook volgend seizoen weer om de Salverda Trofee, de felbegeerde topscorerstitel. Dit seizoen is er net als vorig jaar helaas geen uitreiking, maar de samenwerking tussen BrugMedia en Salverda Bouw gaat na de zomer een veertiende jaargang in.

Hinneman Slof was de eerste winnaar in 2008 en Stan Wissink de laatste in 2019. Door corona zag Youp Kok vorig jaar een aanstaande titel in rook opgaan. De SVI-spits was al goed voor zeventien doelpunten in zeventien wedstrijden de eerste klasse en hard op weg om de trofee, die hem een seizoen eerder op de laatste speeldag ontglipte, op te eisen. De organisatie van de topscorerscompetitie volgde de KNVB in het 'als niet gespeeld beschouwen van de competitie' en dat was pech voor Kok.

Dat er dit seizoen geen uitreiking komt, zal niemand verbazen. Het seizoen was pas vijf, zes wedstrijden onderweg met Berkum-spits Jonathan van Marle als voorlopige koploper bij de mannen (met vijf doelpunten in de hoofdklasse). SVI ging met twee tegengoals aan de leiding in de strijd om de minste tegengoals.

Bij de vrouwen ging Yvette van Daelen aan de leiding met al zes doelpunten voor Be Quick '28 en in de strijd om de minste tegengoals stond SV Zwolle bovenaan met één tegendoelpunt. Sinds het seizoen 2017/2018 is de Salverda Trofee er ook voor het vrouwenvoetbal. Erica de Bok van EDON won de eerste twee edities en vorig jaar stond Celine van Velsen van Berkum nipt bovenaan toen corona roet in het eten gooide. Dit seizoen is er dus geen uitreiking, maar na de zomer gaat de Salverda Trofee voor vrouwen een vijfde jaargang in.

Voor de winnaar ligt er weer een geldbedrag van 500 euro klaar met daaraan verbonden de teamprijs van 250 euro. De nummer twee in de eindstand krijgt 200 euro en de nummer drie 100 euro. Het team dat aan het einde van het seizoen de minste goals heeft geïncasseerd kan rekenen op 250 euro.

Camera's Berkum vooral preventief

AMATEURVOETBAL - Voetbalvereniging Berkum heeft bewakingscamera’s opgehangen nadat het de afgelopen maanden is geconfronteerd met overlast. Voorzitter Jan-Teun Fuller legt uit dat het plaatsen van de camera’s op sportpark Vegtlust vooral preventief is.

“Er zijn wat deuren kapot gemaakt en ruiten ingegooid”, zegt Fuller over de schade. Het moet volgens de voorzitter dan ook vooral als een voorzorgsmaatregel worden gezien. “Het sportpark is heel open, van alle kanten toegankelijk. Je ziet dat jongelui er ook ‘s avonds zijn. Andere verenigingen hebben er ook last van gehad, dus laten we gewoon zorgen dat we dit goed voor elkaar hebben.”

Eerder dit jaar ging WVF al over tot het plaatsen van camera's. De voetbalvereniging uit Westenholte zag zich hiertoe gedwongen na tal van vernielingen en regelmatige overlast in 2020, met name tijdens de eerste lockdown.