Afbeelding
Foto: Jelle Raap

Koren Konstantijn en Voices zingen over vrijheid

(door Emmie Riepma)

ZWOLLE –De koren van stichting Konstantijn beginnen op 18 mei weer met zingen. Het project waarmee de koren bezig gaan heet VRIJ. De aandacht ligt op betekenisvol zingen en het thema vrijheid. Dirigenten Suzan Westerveld en Anne Doeleman begeleiden het project.

“Na de versoepelingen voelt het als vrijheid om weer te mogen zingen”, vertelt Westerveld. “Omdat we vorig jaar 75 jaar bevrijding vierden en omdat we nu langzaam weer uit de lockdown komen, is vrijheid een actueel onderwerp. De koren gaan met de kinderen en jongeren stilstaan bij wat vrijheid betekent en hoe dat in muziek terug te vinden is.”

Betekenis

“Voorheen was het erg belangrijk bij de koren van Konstantijn om van blad te leren zingen”, vervolgt ze haar verhaal. “Het startpunt was dan vanuit muzikaal-technische aspecten. Maar dit gaat over de betekenis van muziek. Dus vanuit de intentie van het lied, de betekenis van het onderwerp en de tekst, de kracht van de muziek. Van blad lezen, komt pas later aan bod. De eerste prioriteit is dat de kinderen voelen waarover een lied gaat. Van daaruit gaan we met ze zingen.”

Westerveld is op dit moment aan het afstuderen bij het conservatorium in Zwolle op het onderwerp betekenisvol zingen. Los van het koor is ze er dus ook veel mee bezig. “Bij betekenisvol zingen, duik je dieper in het onderwerp van het nummer en ga je op zoek naar de betekenis. Als je dan zingt, breng je de muziek echt over omdat je zelf ook voelt waarover je zingt, is het idee. Bij het koor gaan de nummers bijvoorbeeld over vrijheid maar wat is dan eigenlijk vrijheid? Wanneer voel je je vrij? We zoeken nummers waarmee de kinderen zich kunnen identificeren, zodat ze kunnen voelen wat vrijheid is door de nummers heen.”

Koren

Kinderkoor Konstantijn is voor kinderen van acht tot twaalf jaar en gaat opnieuw van start op 18 mei. Voices, het koor voor jongeren van twaalf tot achttien jaar, is online doorgegaan met repeteren. Beide koren zijn op zoek naar nieuwe leden. Zangervaring is niet nodig, benadrukt Westerveld. “We gaan juist samen trainen om te zingen als groep. Vanuit het gevoel van vrijheid gaan we werken en de kinderen leren met het hele koor meezingen. Al is iemand niet perfect, hij of zij kan toch mensen raken als er echt betekenis achter zit.” Wat er precies gezongen gaat worden, is nog een verassing maar een nummer is al bekend gemaakt: ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene.

Repeteren

Op dit moment repeteren de leden van Voices nog online. Bij de nieuwe start gaan de koren weer fysiek repeteren. Het jongerenkoor gaat dan bezig met de moeilijkere stemmen en het kinderkoor doet bij veel liedjes bijvoorbeeld het refrein. De koren zijn beide op zoek naar nieuwe leden.

Aanmelden

Aanmelden kan via e-mail. Voor kinderkoor Konstantijn is dat kinderkoorkonstantijn@gmail.com en voor jongerenkoor Voices jeugdkoorvoices@gmail.com.