Afbeelding
Foto: Eigen foto

Leerlingen van Onderwijsroute &JIJ organiseren festival Nemia voor kinderen

ZWOLLE - Nemia heeft een luisterend oor en een hart dat ruimte heeft. Festival Nemia neemt bezoekers mee naar hun eigen fantasiewereld; waar ze ook maar naartoe willen. Het is een festival voor kinderen van vier tot twaalf jaar oud, georganiseerd door derdejaarsleerlingen van Onderwijsroute &JIJ. Kunnen zijn wie je bent, dat vindt Nemia heel belangrijk: ‘of je nou klein of groot bent, zwart of wit, jongen of meisje; je mag er zijn’.

Het festival is een cultuureducatieproject van Onderwijsroute &JIJ en Stichting Zwolle Unlimited, in samenwerking met Teachers’ College van Windesheim. De derdejaarsleerlingen doen álles zelf: van het festivalidee tot de pr, de huisstijl, de sponsorwerving en de complete productie. Het thema van festival Nemia is fantasie. Binnen dit thema zijn er verschillende activiteiten te doen.

Dromen

Nemia is het personage van het festival. Zij is er voor iedereen. Ieder kind heeft een eigen verhaal dat hij of zij kwijt moet. Dit kan dwars gaan zitten als ze hun hart niet kunnen luchten. Dus Nemia is een luisterend oor met een hart dat voor iedereen ruimte heeft. Op het festival wordt een speciaal plekje gecreëerd waar ieder zijn of haar hart kan luchten dromen vertellen. De organisatie maakt geen onderscheid tussen dromers; ze laat de hoge onrealistische standaarden van de maatschappij los. Ze hangen geen labels aan wie de deelnemers zijn of waarin ze geloven. Ze bieden iedereen de mogelijkheid dat zelf uit te vinden zodat men kan groeien als persoon. Om de droomwereld van Nemia een fijne, leuke en veilige plek te maken voor iedereen, heeft de organisatie zelf regels gemaakt. De wetten van Nemia zijn opgeschreven op een grote, oude perkamentrol. Festival Nemia gaat over ‘live in the moment’, maar denkt ook aan de toekomst. De deelnemers gebruiken recyclebaar materiaal en hebben scheidingsbakken voor het afval. Iedere keer als ze een item in de juiste bak gooien, krijgen ze een punt en als ze een bepaald aantal punten hebben verzameld, krijgen ze een gratis drankje of een snack.

Optredens

Het festival wordt op 4 en 5 juli tussen 11.00 en 17.00 uur gehouden op het terrein voor Productiehuis De Verhalenboot aan de Pletterstraat en op het Broerenkerkplein. Deelnemers kopen een kaartje per tijdsblok van twee uur. De kaartjes voor Nemia kosten 7,50 euro en ze zijn sinds 1 juni verkrijgbaar via de website van Zwolle Unlimited. Op dit moment worden de artiesten geboekt. Daarover is nog geen verdere informatie. Deelnemers kiezen voor een tijdsblok voor kinderen van drie tot acht jaar oud of acht tot twaalf jaar. Binnen het tijdsblok gaan de deelnemers eerst naar het terrein voor Productiehuis De Verhalenboot. Daar krijgen ze optredens van professionele artiesten. Na 45 minuten verhuizen ze naar het Broerenkerkplein. Daar kunnen ze spelen met graffiti, zich uitleven op een stormbaan, zich laten schminken en een lasergame spelen. Na een uur te hebben gespeeld, maken ze ruimte voor de volgende groep kinderen.

Zie voor meer informatie
www.festivalnemia.nl.