Wethouders Ed Anker.
Wethouders Ed Anker. Foto: Gemeente Zwolle

Game Garden Battle is er nu voor heel Zwolle

ZWOLLE – Iedere Zwollenaar kan zich aanmelden voor de Garden Battle. Het is een ‘serious game’ om een online ontwerp van de tuin te maken en dat zo klimaatbestendig mogelijk te doen. Wie wil meedoen, moet snel zijn: op 30 juni stopt de game. Deelnemers, die ook hun tuin intekenen, maken kans op een Nationale tuinbon ter waarde van 250 euro.

In april en mei is de Garden Battle kleinschalig uitgetest in de wijken Stadshagen en Wipstrik. Inwoners van deze wijken konden prijzen winnen met hun tuinontwerpen. Ook konden inwoners ontwerpen maken voor de openbare ruimte in hun wijk. Achttien winnaars ontvingen op 8 juni een prijs met hun ontwerp. In de Garden Battle versie die per 7 juni beschikbaar is gekomen, is het spel toegankelijker gemaakt. Spelers worden stap voor stap door het spel geleid en daardoor is de spelervaring verbeterd, volgens de gemeente Zwolle. Zwollenaren die de game (nog) een keer willen spelen, kunnen zich aanmelden op www.climate-campus.nl/gardenbattle/

Effect

Het doel van de Garden Battle voor de gemeente is om te onderzoeken in hoeverre een serious game inwoners kan stimuleren en leren om hun tuinen klimaatbestendiger in te richten. Niet alleen in het spel, maar ook in de werkelijkheid. Om daarop antwoord te krijgen, gaat de gemeente het effect van de game in de twee wijken vergelijken met de andere wijken van Zwolle. Daarom komt de Garden Battle tussen 7 en 30 juni voor iedereen beschikbaar. Zwollenaren kunnen dan meedoen en hun eigen tuin of publieke ruimte mooi inrichten en tegelijk leren hoe ze het zo doen dat schade door extreme buien, hitte en droogte wordt voorkomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met medewerking van de Rijksuniversiteit Groningen. Door mee te doen, voeden inwoners ook de digitale tweelingstad van Zwolle. De gemeente heeft daarmee waardevolle informatie over de actuele toestand van de tuinen in de stad en is daardoor in staat om beter beleid te maken. De Garden Battle is in opdracht van Zwolle ontwikkeld. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waarin zeven Europese steden klimaatadaptatie proeven doen. Eerder werd in dit CATCH project de mobiele klimaat escaperoom Adapt or BTrapped gerealiseerd. Zowel de Garden Battle als de mobiele escaperoom Adapt or BTrapped draaien om klimaatverandering en hoe de spelers zich daarop zo goed mogelijk kunnen aanpassen.

Lessen

De verwachting is dat het Europese Interreg project CATCH (Water sensitive Cities: the Answer To CHallenges of extreme weather events) lessen gaat opleveren die ook interessant zijn voor de Europese partners in België, Engeland, Denemarken, Zweden en Duitsland. Door de Climate Campus-samenwerking zijn bij de ontwikkeling van het concept van de Garden Battle diverse partijen betrokken. Zij hebben steeds in een testversie kunnen reageren op de verschillende ontwikkelingsstadia.

In april is eerst de 2.0 versie gelanceerd en zijn in mei nog uitbreidingen gemaakt, onder andere dat het mogelijk werd om ook openbare ruimten te ontwerpen.