Landman snel klaar op okt in Parijs

KARATE - Merel Landman gaat niet naar de Olympische Spelen. Het kwalificatietoernooi van de Zwolse karateka in Parijs was na één optreden voorbij.

De negentienjarige Landman verloor in de eerste ronde van de Braziliaanse Valeria Kumizaki. Landman nam nog wel een voorsprong, maar Kumuzaki won met 2-1. Omdat haar opponente in de derde ronde verloor kwam er geen herkansing voor Landman. De Zwolse was één van de circa zestig karateka's die aan de start stonden van het olympisch kwalificatietoernooi, de laatste kans om een ticket te bemachtigen voor de Spelen in Tokyo.

Landman verdiende in april een ticket voor het okt en voor de EK. Dit deed ze door een nationaal kwalificatietoernooi te winnen. In mei maakte ze haar EK-debuut in Porec, Kroatië en ook daar was de eerste ronde het eindstation.

Dartsfinale op Gibraltar is enorme boost voor Maat

(door Mark de Rooij)

DARTS - Patrick Maat haalde afgelopen week de finale op een dartstoernooi in Gibraltar en dat geeft de Zwollenaar nog meer motivatie om zijn doelen in het darts te verwezenlijken. Bovendien was de trip goed voor de portemonnee.

Maat genoot met zijn dartsmaten Berry Pater en Jeffrey Bekema van een zonovergoten vakantie op Gibraltar, maar die vakantie stond wel in het teken van darts. Voor de toernooien op het Spaanse eiland moest het drietal zich kwalificeren middels een virtueel traject, gewoon thuis met een camera op het dartbord.

Maat, ook een prestatief amateurvoetballer bij HTC en eerder SV Zwolle, had zich goed voorbereid op de trip. Met een finaleplaats, een halve finaleplaats en de winst in het teamtoernooi werd het niet alleen sportief maar ook financieel een succes. Maat rekent voor dat hij zo'n drieduizend pond aan prijzengeld verdiende op het Britse eiland. Omdat de reis en het verblijf van het drietal vergoed was door sponsoren, kon Maat dat mooi in zijn zak steken.

Al met al geeft de hele week Maat nog meer motivatie om zijn doelen in het darts te verwezenlijken. Eerder dit jaar verwerkten hij een Pater een enorme teleurstelling toen zij vanwege een te hoge temperatuur van Maat en de daar geldende, strenge coronamaatregelen, niet mee konden doen aan de Q-school in het Duitse Niedernhausen. Ze misten daardoor de kans om een PDC-tourkaart te veroveren, maar die droom staat nog steeds overeind. Vanaf 4 juli wordt de jacht op een tourkaart voor 2022 ingezet. "Dan gaan we weer naar Duitsland”, zegt Maat vol goede moed.