Afbeelding
Foto: Eigen foto

Extinction Rebellion Zwolle voert actie tegen de Rabobank

ZWOLLE - Klimaatbeweging Extinction Rebellion voerde vrijdag in de Zwolse binnenstad actie tegen de Rabobank. “We rouwen om het verlies van onze toekomst, met als medeplichtige de Rabobank. Want de Rabobank is Gif-Groen”, volgens de actievoerders.

Ze liepen als sleep door het centrum van Zwolle gekleed in wit, een witte grafkist dragend met de tekst ‘onze toekomst’ op de zijkant. Magere Hein liep als een macabere voorbode achter de stoet. Deze boodschap leverden de deelnemers af bij de Rabobank in Zwolle, waar ze uiteindelijk onder het ‘gif’ werden gespoten. Woordvoerder Miroya Reinders: “Ons voedselsysteem kan de intensieve landbouw en de hoeveelheid gif die er in de bodem wordt gespoten niet verdragen. We moeten beginnen aan een transitie binnen ons voedselsysteem en dat begint bij het grote geld.”

Campagne

De actie van XR Zwolle is onderdeel van een landelijke campagne van XR Landbouw, de landbouwtak van de klimaatbeweging Extinction Rebellion. XR Landbouw heeft twee eisen aan de Rabobank. Dat de bank verantwoordelijkheid neemt voor het aandeel van de industriële landbouw in de klimaat- en ecologische crisis en dat zij haar middelen inzet om een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem te financieren.
“Mede door ontbossing en het gebruik van onder andere pesticiden en kunstmest is Nederland al 85 procent van haar biodiversiteit kwijt”, volgens de actievoerders. “Dit is een wereldrecord. Onder andere daardoor wordt Nederland steeds droger en gaat de kwaliteit van de bodem snel achteruit, met grote risico’s voor onze voedselvoorziening als gevolg.”

Greenwashing

“Om haar imago hoog te houden, zegt de Rabobank te willen verduurzamen, terwijl ze tegen een krimp van de veestapel lobbyt en bovendien 1449 miljoen euro per jaar investeert in pesticiden en kunstmest”, vervolgen de actievoerders. “In de documentaire ‘Het excuus van de Boerenleenbank.’ liet Zembla zien dat de Rabobank boeren die willen overschakelen naar biologische landbouw actief tegenwerkt. Zo staat de bank de transitie naar duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg.”

Spaargeld

Met de campagne richt XR Landbouw zich bewust op één van de grootste spelers in ‘een vernietigend landbouwsysteem’. Woordvoerder en biologisch boerin Roos Saat: “De Rabobank financiert het overgrote deel van de Nederlandse landbouw. Door actie te voeren tegen deze bank spreken we het hele giftige landbouwsysteem aan. Ook laten we met deze actie leden van de Rabobank weten waarin hun spaargeld wordt geïnvesteerd.”

Biodiversiteit

Extinction Rebellion Landbouw zegt het ijs in de Nederlandse landbouw te willen breken en zich in te zetten in voor een landbouwsysteem dat geen broeikasgassen meer uitstoot maar opneemt en de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. Om verandering in het voedselsysteem teweeg te brengen voeren de leden actie: 'altijd geweldloos en creatief, vaak burgerlijk ongehoorzaam'.