Stap terug voor vrouwen SWOL 1894

(door Mark de Rooij)

WATERPOLO - De eredivisiedroom van de Zwolse waterpolovrouwen is uiteen gespat. SWOL 1894 doet een stap terug, naar de eerste divisie, omdat het niet genoeg (eredivisiewaardige) speelsters heeft kunnen strikken. Gerrit-Jan Schothans stapt op als trainer.

De Zwolse vereniging moest op zoek naar versterkingen om de selectie voor volgend seizoen op peil te houden. Drie speelsters hielden het namelijk voor gezien en om de gewenste stap te zetten wilde de club niet zomaar vervangers halen, maar ook echte versterkingen. "Speelsters die het team iets meer zouden kunnen dragen. Dat is helaas niet gelukt", vertelt Bart Doornwaard, voorzitter van de waterpolocommissie van SWOL 1894, dat de afgelopen twee seizoenen uitkwam in de eredivisie. In het laatste seizoen deed het dat met Schothans langs de kant. De toptrainer ziet nu niet genoeg perspectief om de gewenste stappen op het hoogste niveau te zetten.

"Het is absoluut teleurstellend voor die meiden, als je ziet hoeveel arbeid ze erin hebben gestopt en hoeveel progressie er is geboekt. Echt hartstikke jammer, maar voor ons is het wel goed dat we nu deze stap zetten. Zodat we ook het plezier erin houden en verder kunnen bouwen", aldus Doornwaard, die aangeeft binnenkort met Schothans om de tafel te gaan zitten om te kijken wat hij nog voor de club kan betekenen. "Het zou zonde zijn als die samenwerking stopt. Wij willen een prestatieplatform voor het waterpolo in Zwolle behouden om misschien ooit weer die stap naar de eredivisie te kunnen zetten."

Sterke start van toernooizomer voor Sarah van Emst

TENNIS - Sarah van Emst is de toernooizomer goed begonnen met een kwartfinaleplaats op een internationaal juniorentoernooi in Eindhoven (ITF Grade 4). In het dubbelspel reikte ze tot de laatste vier.

Op dezelfde plek als waar ze vorig jaar september haar laatste wedstrijd speelde op internationaal niveau, keerde Sarah deze week terug wat betreft toernooitennis. "Ze was daardoor zelfs een beetje zenuwachtig vantevoren", zegt moeder Kristel.

De zestienjarige Zwolse boekte twee mooie zeges op het toernooi voor spelers van achttien jaar en jonger en verloor vervolgens van Lissa Varul uit Estland. Sarah begon sterk, maar moest uiteindelijk met 2-6, 6-4, 6-1 haar meerdere erkennen in Varul.

in het dubbelspel greep Sarah met Sophie Schouten net naast een finaleplaats. Rikke de Koning en Marit Sybesma trokken in de halve eindstrijd aan het langste eind in een supertiebreak: 7-6 (5), 3-6, 11-9.

Al met al een goede week voor Sarah, die al wel het nodige wedstrijdritme had opgedaan in de Duitse competitie. Daar kwam ze twee weekeinden in actie voor het eerste team van TC Blau-Wiess Halle. Vorig jaar speelde ze daar in het tweede team. Naast wedstrijdritme levert het haar een aardig zakcentje op.

Na een weekje vakantie komt Sarah volgende week weer in actie op een nationaal ranglijsttoernooi (voor alle leeftijden) in Groningen.