Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gemeente Zwolle wil vaker gaan vlaggen

ZWOLLE - Net als andere gemeenten volgt Zwolle de landelijke vlaginstructie van de rijksoverheid aangevuld met momenten die voor de stad van betekenis zijn. Omdat de gemeente het belangrijk vindt aandacht te hebben dat mensen oog voor elkaar hebben en andere maatschappelijke ontwikkelingen gaat de gemeente op meer momenten in het jaar vlaggen. 

Dat geldt onder andere voor vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld voortaan ook op Roze Zaterdag gevlagd. Dat is de laatste zaterdag in juni, die dit jaar op 26 juni viel. In de landelijke vlaginstructie zijn (inter)nationaal belangrijke dagen opgenomen. De instructie is leidend voor alle gemeenten in ons land en is te vinden op www.rijksoverheid.nl. In de vlaginstructie van de gemeente Zwolle zijn de landelijke vlagmomenten aangevuld met dagen die voor de stad van betekenis zijn, zoals de Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april.
In principe wordt op vaste momenten gevlagd vanaf de Peperbus en bij het stadhuis en stadskantoor. In bijzondere gevallen wordt er landelijk, provinciaal en lokaal incidenteel gevlagd, zoals bij nationale rouw (denk aan de ramp met MH17) of een bijzonder jubileum (75 jaar VN 2020). De gemeente vlagt nu op meer momenten per jaar. De actuele vlaginstructie met de bijbehorende data voor 2021 is terug te vinden op www.Zwolle.nl.
Voor de LHBTIQ+ gemeenschap is jarenlang gevlagd met de regenboogvlag. Recent is er een nieuwe vlag die de uitbreiding en betrokkenheid van de LHBTHIQ+ gemeenschap weerspiegelt. Ook is er een veteranenvlag ontwikkeld waarmee voortaan wordt gevlagd op zowel de landelijke als de lokale Zwolse Veteranendag.