Bespiegelingen - Yoke van der Vlier
Bespiegelingen - Yoke van der Vlier Foto: Eigen foto

Yoke van der Flier toont vroeg werk

ZWOLLE - Beeldend kunstenaar Yoke van der Flier exposeert sinds 1 juli in het Gezondheidshuis Stadshagen aan de Werkerlaan 154. De schilderijen en zeefdrukken die ze tentoonstelt, zijn voor een ‘vriendenprijs’ te koop.

Veel van het werk komt uit de begintijd van haar carrière. Van der Flier: “Ik heb er mooie herinneringen aan. Een paar schilderijen hebben nog op mijn eindexamenexpositie gehangen.” Zowel het schilderwerk als de zeefdrukken zijn ingelijst en voorzien van passe-partouts. Bovendien zitten ze allemaal achter glas. Maar daar houden de overeenkomsten op. De schilderijen zijn veelal groot – ze komen goed tot hun recht aan de hoge muren van het Gezondheidshuis. De abstracte vormen, gecombineerd met figuratieve elementen, zijn herkenbaar voor de stijl van Van der Fliers, maar ze zijn nog niet zo uitbundig van kleur als haar latere werk.

De zeefdrukken zijn juist heel compact; soms uitgesneden uit groter werk, soms speciaal voor dit formaat ontworpen. De aard van de drukkunst maakt dat de zeefdrukken een heel andere uitstraling hebben dan de schilderijen. Bovendien heeft Van der Flier er veel details in verwerkt. De kunstenaar exposeerde al eerder in het Gezondheidshuis. “De hoge muren van het gebouw maken de ruimte heel geschikt voor exposities”, vertelt ze. “Als je je meldt bij de receptie, kun je zo naar binnen lopen.”

Yoke van der Flier heeft de AKI gedaan, de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. In 1995 studeerde ze af op schilderwerk en grafische technieken, waaronder lino's en etsen. Later richtte ze zich op het maken van zeefdrukken, een techniek die ze omschrijft als ‘heel passend' bij haar. Van der Flier is vijftien jaar betrokken geweest bij het Grafisch Atelier Zwolle (GRAZ) en heeft in 2015 het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie kunstenaars.