Linea Rekta brengt gitzwarte komedie

ZWOLLE – Theaterfirma Linea Rekta staat met Carroussel op de planken. Het is een pijlsnelle en beeldende muziektheatervoorstelling, bomvol concurrentie, verraad en keiharde knaken. 

“Een gitzwarte komedie, wars van moreel besef: de zwanenzang van het neoliberalisme”, volgens de theatermakers. Met het merendeel van de vliegtuigen aan de grond, strooien de vier medewerkers van een berooid reisbureau met buitenproportionele beloften om klanten een luxe cruise te ontfutselen die zij niet kunnen betalen. Om de crisis binnen de reisbranche te doorstaan, schrijft het hoofdkantoor een wedstrijd uit: de twee medewerkers die aan het eind van de maand de beste verkoopcijfers hebben, krijgen een bonus. De andere twee worden ontslagen.

Hebzucht 

Vanaf nu voeren hebzucht, wantrouwen en angst de boventoon. Het is pompen of verzuipen in het verkopen van vakantiereizen, het sluiten van deals. Het is de enig mogelijke redding. In de mallemolen van de marktwerking vol listen, leugens en bedrog zet de race richting de bonussen zich voort. 

Ratrace

Carrousell is in slechts dertien dagen gemaakt en gaat over de invloed van het neoliberalisme op onze huidige samenleving. “De Westerse samenleving zoals wij die kennen, is een ratrace die sinds de jaren zeventig steeds individueler en ongenaakbaarder is geworden”, stellende theatermakers. “Een ratrace die anno 2021 door de realiteit wordt ingehaald, terwijl zij vasthoudt aan de moderne verzuiling van de afgelopen vijftig jaar: competitie, dadendrang en hebzucht.”

Kaarten

Carrousell is tot en met 18 juli te zien aan de Grote Voort 8 in Zwolle. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar vanaf 15,99 euro per persoon (inclusief servicekosten). Ze zijn te koop via de website www.linea-rekta.nl. Bezoekers hoeven verder niks te regelen voor ze komen. Bij de deur is alleen een kort registratiemoment. Iedereen zit anderhalve meter uit elkaar, in het decor. Een volledige vaccinatie of negatieve test is dus niet nodig.

Visie

Theaterfirma Linea Rekta maakt geëngageerd theater met de nieuwe generatie theatermakers en jonge mensen. Zij wil aantonen dat de wereld veranderbaar is, dat is haar visie. Linea Rekta maakt voorstellingen met nieuw geschreven teksten en nieuwe composities. De voorstelling is nog te zien op vrijdag 16 juli om 20.00 uur, zaterdag 17 juli om 15.00 uur, zaterdag 17 juli om 20.00 uur en zondag 18 juli om 11.30 uur.