Mustafa Saymak scoorde kort voor rust de 1-0 tegen Cambuur.
Mustafa Saymak scoorde kort voor rust de 1-0 tegen Cambuur. Foto: Frank van Hienen

Tussenbalans PEC Zwolle is positief na zege over Cambuur

(door Harry Bouwhuis)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle sloot zaterdagmiddag een trainingskamp in Epe af met een duel tegen Cambuur. Het werd in het MAC3PARK stadion 2-1 voor de thuisclub. Hoe staat PEC er voor na vijf oefenduels in de voorbereiding?

Hoofdtrainer Art Langeler kijkt er met een positief gevoel op terug. “Met name op het trainingskamp van deze week. Er is hard en veel getraind. En met zoveel nieuwe gezichten leer je elkaar vooral ook beter kennen.”

Na twee nederlagen en één gelijkspel boeken de Zwollenaren dinsdag voor duizend supporters de eerste zege. Het wordt 3-0 tegen Helmond Sport. Tegen Cambuur, zonder toeschouwers, en een scala aan wissels is het lastig vast te stellen waar de Zwollenaren momenteel staan. Het wordt een typische oefenwedstrijd in het MAC3PARK-stadion zonder veel hoogtepunten en voor rust één doelpunt. Een schot van Eliano Reinders wordt door doelman Pieter Bos niet goed verwerkt. De rebound is voor Mustafa Saymak die PEC Zwolle op 1-0 brengt.

In de tweede helft komt Cambuur wat meer in de buurt van de Zwolse zestien. Dat resulteert in de gelijkmaker van Robin Maulun na een benutte penalty waar doelman Lamprou nog dicht bij zit. Voor de Zwollenaren krijgt de in de tweede helft ingevallen Pelle Clement direct een mooie mogelijkheid en ook Mees de Wit, gaat met ‘ouderwets’ afgezakte kousen, aan de linkerkant op avontuur.

Het zijn echter niet de voormalige Ajacieden die de show stelen. Het is Eliano Reijnders die tekent voor het mooiste moment van de wedstrijd. Hij kapt overtuigend Doke Schmidt uit en poeiert de bal onberispelijk in de linkerbovenhoek.

‘Voorin was het karig’

Het blijft bij 2-1 in een wedstrijd waarin Kostas Lamprou laat zien dat hij een aanwinst is, Bram van Polen weer fit oogt en voorin Slobodan Tedic weer terug is na zijn blessure. Langeler is er blij mee vertelt hij voor de camera’s van TV Oost. “Voorin was het door de blessure van Slobodan heel karig. Hij is balvast. Dat hebben we gemist. Verder ben ik tevreden over de inbreng van een aantal jonge jongens en ook over het meevoetballend vermogen van doelman Kostas Lamprou. Hij is daardoor een extra aanspeelpunt. We zijn ruim halverwege in de voorbereiding. Er gaan dingen goed maar ook fout. Over vandaag ben ik vooral tevreden met de winst tegen een goede ploeg. Want Cambuur is een lastige tegenstander. Ze hebben een ingespeeld elftal.”

Aanwinst Kastaneer

Voorin hebben de Zwollenaren al een broodnodige versterking gekregen met de 25-jarige Gervane Kasteneer. De oud-speler van onder meer FC Dordrecht, ADO Den Haag, FC Kaiserlautern en Coventry City kan in de aanval op alle drie posities goed uit de voeten. Tegen Cambuur komt de aanwinst nog niet in actie.

De komende week zal dat ongetwijfeld wel het geval zijn als Zwolle zaterdag in eigen huis, en met publiek, oefent tegen Heerenveen. Verder staat er midweeks nog een onverwacht ‘tripje’ naar Turkije op het programma waar PEC Zwolle vandaag (woensdag) oefent tegen Fenerbahce. Langeler: “deze wedstrijd is goed inpasbaar vooral ook omdat de reisfaciliteiten goed zijn. En voor veel spelers is een duel spelen tegen zo’n tegenstander toch een mooie uitdaging.”