Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Diana Smilde brengt met avonturen Snoet de muis geluksmomentjes in Berkumstede

Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Diana Smilde presenteerde op 24 juli de vierde editie van haar kinderboekenserie Snoet de muis. Niet alleen kinderen lijken te genieten van de Zwolse avonturen van de kleine viervoeter. De schrijfster is bij zorgcentrum Berkumstede begonnen met het voorlezen van de verhalen, met name bij afdelingen waar mensen met dementie wonen.

“Mijn idee was om te beginnen in mijn vakantie; ik ga toch niet weg. Dan kan ik net zo goed deze mensen gaan voorlezen”, begint Smilde haar verhaal. “Mijn oma heeft Alzheimer gehad. Ik had een heel sterke band met haar. Met het idee dat zij dit ook heel mooi zou hebben gevonden, heb ik het initiatief genomen om te gaan voorlezen. Ik heb bakkerij Lindeboom benaderd om er een Zwols koekje bij te sponsoren en zo krijgen de mensen een ‘Blauwvingertje’ bij mijn verhaal gepresenteerd.”
Het contact met Klaas van de Vlekkert, coördinator Welbevinden bij Berkumstede, was gemakkelijk gelegd. De twee besloten het vertellen van verhalen uit de boekjes als proef te doen. “Dat sloeg in als een bom”, volgens Smilde. “In de verhalen gaan de bewoners terug in de tijd en rakelen ze dingen op. Een vrouw die zelden wat zegt, riep ineens op z’n Zwols ‘Het Zwolse Balletjeshuis, dat is op de hoek van de Praubstraat!’. De mond van de verzorgster viel open en ik kreeg er kippenvel van. De bewoonster had het nog lang over het verhaal dat ze had gehoord.”

Van de Vlekkert ervaart dat het belangrijk is dat de mensen deze verhalen met herkenningspunten in de stad aanhoren. “Als ze reageren, kan je erop inspelen. Dan heb je een gesprekje, hoe klein soms ook. Met mensen met dementie is anders nauwelijks een gesprek te voeren.” De schrijfster heeft de eerste twee delen van haar boekenserie als proef uitgeprobeerd. “Ik was benieuwd hoe het mezelf zou bevallen en vooral ook hoe de mensen zouden reageren.” De positieve uitkomst daarvan heeft ertoe geleid dat Smilde de verhalen in groepjes van vijf à zes personen gaat voorlezen.

Herkenning

De coördinator kijkt wie wanneer aan de beurt komt. “Mensen met een vorm van dementie kunnen de ene dag heel anders reageren dan de andere. Soms zeggen we activiteiten af omdat het te onrustig is op een afdeling. De proeven hebben uitgewezen dat de mensen het leuk vinden en herkenning vinden in de verhalen. Zo moet je het moment pakken, het verhaal zijn ze in de regel alweer snel vergeten.”

Aanvulling

Bij Berkumstede wonen 87 mensen intern, waarvan 22 dementie hebben. Van de Vlekkert: “In feite heeft zo’n tachtig procent een vorm van dementie en dat aantal groeit alleen maar. Het voorlezen van Diana is een heel welkome aanvulling op onze activiteiten. De basis is vaak hetzelfde met de krant lezen, bewegingsoefeningen en aangepaste spellen. Ze moet niet verwachten dat iedereen aandachtig luistert en stilzit. Belangrijk zijn de interactie, het prikkelen van de zintuigen en de gesprekjes. Het is prachtig om een lachje te zien bij een bewoner die nooit mimiek toont.” 

Geluksmomentjes

De schrijfster leest niet meer dan een halfuur voor. “Dat is meer dan genoeg”, weet ze. In de vier delen die ze inmiddels heeft uitgebracht, gaat Snoet de muis naar het museum, PEC Zwolle, het Zwolse Balletjeshuis en beklimt die de Peperbus. Vier nieuwe delen liggen al op de plank. “Het is niet verkeerd om wat voor een ander te doen”, vindt Smilde. “Je krijgt er geluksmomentjes voor terug en dat is heel belangrijk”, weet Van de Vlekkert uit ervaring.
Zorgmedewerkers op PG-afdelingen die ook zijn geïnteresseerd in het voorlezen door Diana Smilde kunnen per e-mail contact opnemen via uitgeverij.daan@gmail.com.