Afbeelding
Foto: Eigen foto

In Memoriam: Gerard Spijkerman

Zwollenaar Gerard Spijkerman is op 9 augustus na een korte ziekteperiode op 75-jarige leeftijd overleden. Op zijn elfde werd hij lid van het net opgerichte Jong Jubal. Later was hij bestuurslid en jarenlang voorzitter van de muziekvereniging. Ook maakte hij zich zeer verdienstelijk bij de toenmalige Centrale Commissie Oranje die de activiteiten voor Koninginnedag in de stad organiseerde.

Een fanatiek verenigingsman, noemt zoon Gerwalt zijn vader. Spijkerman senior speelde eerst trompet, toen sousafoon. Als tambour-maître liep hij daarna altijd voor het korps uit. Zijn zoon vertelt ‘zich niet anders te kunnen herinneren dat ie ’s avonds naar Jubal was of een vergadering had’. Ook thuis ging het veel over de muziekvereniging; zijn vader was doordeweeks aan het repeteren en in het weekend waren de optredens. Hij wilde echt met Jubal naar de top. Met muziekvereniging ‘Voorwaarts’ bestond volgens Gerwalt echt een soort Ajax-Feijenoord strijd. Zijn vader hield erg van show & marching en streefde ernaar internationaal indruk te maken met Jubal. 

André Boerman, die Spijkerman goed kende als medebestuurslid van Jubal, kenmerkt hem als iemand voor wie niets te gek was. Spijkerman deed alles voor de vereniging, hij nam er zelf snipperdagen voor op. Toen Jubal een keer een optreden in Frankrijk had, kwam Spijkerman ‘even’ over uit Spanje (waar hij met zijn vrouw op vakantie was) om mee te spelen. 

Gerard Spijkerman, geboren in de Papendwarsstraat, maakte vorig jaar nog een rondje door de stad met zijn zoon. Toen vertelde hij dat – om jeugd van de straat te houden – in het verleden kleine slagwerkbandjes werden opgericht. Die groepjes concurreerden al een beetje met elkaar. Op latere leeftijd stopt Spijkerman bij Jubal. Een kern muzikanten ging verder als de Als Je Maar Bekend Band. Spijkerman speelde korte tijd mee en werd een soort ‘teammanager’. Daar ging toen al zijn liefde naartoe.

Het pensioen beviel Spijkerman helemaal niet. Hij was een verbinder die mensen om zich heen moest hebben om te zorgen dat ze het goed hadden met elkaar, vat zijn zoon samen. Sinds 2004 was zijn vader receptionist bij de GGD. Dat deed hij nog één à twee dagen in de week. Dat vond ie gezellig en hij kende iedereen. Gerwalt vindt het hartverwarmend hoe medewerkers van de GGD betrokken zijn bij het overlijden van zijn vader. Ook daar heeft hij zijn verbindende rol gehad, stelt hij vast. Zijn vader ging graag op vakantie en was veel in Amsterdam. Spijkerman was een echte Ajaxsupporter. Maar uiteindelijk was hij vooral een échte Zwollenaar die, als hij de Peperbus zag, weer thuis was.

Voor al zijn verdiensten is Gerard Spijkerman in 1994 onderscheiden met de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.