Ivan Snijder (l) en Rudy Spanhak: "Kom ook aan boord!"
Ivan Snijder (l) en Rudy Spanhak: "Kom ook aan boord!" Foto: Pedro Sluiter

Wie roeit er nog meer mee voor een leuke dag uit?

(door Roy Visscher)

De tweede editie gaat door! Na een door corona festivalloos 2020 kunnen in dit najaar de trossen weer los. Dan vindt het Komaanboordfestival plaats ten behoeve van dagjes uit voor mensen met een krappe beurs, mantelzorgers en degenen die worden verzorgd, mensen met een beperking en hun begeleiders en/of gezin. 

Net als in 2019 meren met name lokale en regionale acts straks aan in Hedon voor een middag en avond puike muziek, hapjes en drankjes. De opbrengst gaat naar Stichting Roeien Met de Riemen die je Hebt (RMRH), opgericht om mensen een leuk dagje uit te bezorgen. De RMRH-boot ligt al aardig op koers, vertellen bestuursleden Rudy Spanhak en Ivan Snijder. "De enige echt onzekere factor is toch weer corona. We hadden 26 september gekozen als festivaldatum maar het is nog onbekend welke maatregelen er dan gelden. Daarom wachten we nu op de persconferentie van Rutte in september voor we een definitieve datum prikken." Maar verder is het grotendeels in kannen en kruiken. "De line-up staat en we kunnen opnieuw rekenen op ook de belangeloze medewerking van Hedon en alle andere sponsors."

Het idee kwam tijdens een gesprek tussen Rudy en zanger (en nu RMRH-ambassadeur) Harm Wolters. Dit leidde in 2019 tot het Buiten de Boot Festival, met negen acts. Met de opbrengst en de hulp van veel sponsors konden mensen uit de Zwolse regio gratis een leuk dagje op pad. "Er waren zo'n 200 bezoekers", meldt Rudy. Beide heren lachen: "Maar dat waren er meer geweest als die wedstrijd van PEC niet op het laatste moment was verplaatst naar dezelfde dag." Tot zover de korte 'duik' in het verleden, nu op volle kracht vooruit. "Er komen dit jaar weliswaar minder acts maar het plezier is er niet minder om, integendeel", zegt Ivan. En deze vrijwilliger kan dat weten, als programmeur en geluidsman bij het voormalige Sally O'Briens. "Ze krijgen alle meer speeltijd en hoeven dus niet alweer te stoppen als het publiek net lekker in de muziek zit. Het evenement heet vanaf dit jaar trouwens het Komaanboordfestival."

Veronica Inside

Op het grote podium treden tussen 16 tot 21 uur de coverbands Str8ahead, Ja Hoor! en Dirty Boulevard aan en ook de Sean Webster Band (ja, met de zanger die op tv optrad in We Want More en ook bij Veronica Inside de studio op zijn kop zette). Het geheel wordt gepresenteerd door Zwolles bekendste dj Hans Stroeve, die ook de muziek verzorgt tijdens het wisselen van de acts. Wie er graag eens een dagje uit wil, kan het aanbod bekijken op de website www.rmrh.nl. "We hanteren een straal van zo'n 40 kilometer rond Zwolle voor zowel deze mensen als voor de bestemmingen. Bij dat laatste kun je denken aan bijvoorbeeld boottochtjes, pretparken en musea."

Nieuwe roeiers

Rudy en Ivan zeggen heel dankbaar te zijn voor alle sponsors, zeker in deze tijd waarin vele het moeilijk hebben. Nieuwe 'roeiers' die een bijdrage willen leveren aan het doel van de stichting, zijn welkom aan boord.

"Zij krijgen zij daar ook wat voor terug, zoals vermelding op internet en op de banner bij het festival." Meer info daarover staat op de website.