Jill Diekman is sterk aan de bal en heeft daarnaast ook nog veel diepgang in haar spel.
Jill Diekman is sterk aan de bal en heeft daarnaast ook nog veel diepgang in haar spel. Foto: Hans Smit

Minder taken en meer diepgaan doet Diekman en PEC Zwolle goed

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Met een beheerst lobje breekt Jill Diekman al na negen minuten de ban voor PEC Zwolle Vrouwen in de tweede competitiewedstrijd tegen Excelsior (3-0 winst), maar het is niet alleen dankzij haar fraaie doelpunt dat Diekman indruk maakt. De fysiek sterke en technisch begaafde middenvelder komt dit seizoen beter tot haar recht in een vrijere, meer aanvallende rol.

Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd wordt Diekman vervangen door Pien Hindriksen en met een beetje fantasie kun je dat, bij een 3-0 stand, prima een publiekswissel noemen. Applaus van de tribune en de bank, een goedkeurende handdruk van trainer Joran Pot. Het is een mooie avond voor de vrouwen van PEC Zwolle op het sportpark van Be Quick '28 en zeker voor Diekman. 

In de rol van aanvallende middenvelder maakt ze indruk met haar balvastheid, inzicht, diepgang én scorend vermogen. In de eerste helft is ze de uitblinker bij een piepjong PEC Zwolle, met louter spelers die in deze eeuw zijn geboren. Zelf is ze ook pas zeventien (bijna achttien), maar de geboren Raaltense weet al heel goed wat ze kan en waar haar kracht ligt. “Veel diepgaan, dat is een kwaliteit van mij”, zegt Diekman met een grote glimlach.

Vorig seizoen speelde de geboren Raaltense op een positie die daar geen recht aan deed. Dit jaar komt ze vaker voor de goal en lijkt ze haar niche te hebben gevonden als aanvallende middenvelder die zelf haar momenten uitkiest om gevaarlijk te worden. Natuurlijk moet Diekman heeft ook nog verdedigende taken, maar de vrijheid die ze op deze positie krijgt, doet haar zichtbaar goed. Ze is een speler die liever niet te veel taken meekrijgt. “Positie kiezen, dat doe ik op gevoel. Als een trainer gaat zeggen wat ik allemaal moet doen, gaat het minder goed. Ik vind het fijn om het op gevoel te doen”, zegt Diekman, van wie in de eerste helft enorm veel dreiging uitgaat. 

Na haaropeningsgoal is ze met een schot voorlangs dichtbij de 2-0, maar nog mooier is de ogenschijnlijk simpele passeerbeweging en dieptepass waarmee ze Amy Banarsie vrij voor de keeper zet. Diekman aast op een tweede goal, maar met een vrije doortocht naar de keeper krijgt ze de bal op slag van rust net niet lekker mee. “De eerste aanname kan nog beter. Vandaag had ik er meer kunnen maken, als ik dat beter had gedaan”, blijft Diekman kritisch.  

'Als een trainer gaat zeggen wat ik allemaal moet doen, gaat het minder goed'

'Ik moest vaak achterin blijven'

Diekman maakte vorig jaar november haar debuut in de hoofdmacht en is nu al niet meer weg te denken uit de eerste elf. Of ze nu echt een vaste basisspeler is durft Diekman zelf niet te zeggen, maar dat de blonde tiener al snel belangrijk is geworden voor PEC, is duidelijk. Vorig seizoen werd ze door Pot gebruikt als 'nummer zes' in een meer verdedigende rol, maar daar werd niemand echt blij van. Ze deed wat nodig was, maar uitblinken zoals tegen Excelsior lukte maar zelden. 

“Ik vond het vorig seizoen wel lastig, want ik moest vaak achterin blijven, de afvallende bal pakken. Nu kan ik naar voren, kansen creëren”, zegt Diekman, die is opgenomen in de voorselectie van Oranje O19 en deze week hoort of ze bij de uiteindelijke selectie zit.

'Niemand groter dan het team'

“Jill heeft gewoon heel veel kwaliteiten. Zij is een veelzijdige speler die aan de bal heel goed is, maar ook veel diepgang heeft”, weet trainer Joran Pot. “We hadden vorig seizoen meer stabiliteit nodig in de eerste opbouwfase. Je weet dat je haar altijd kunt aanspelen, ze verliest weinig ballen, speelt altijd naar voren. Dat had het team vorig jaar nodig, en niemand is groter dan het team. Maar goed, nu kunnen we haar op een positie zetten die voor haar gunstiger is. En ze kan hier uiteindelijk ook meer brengen”, aldus Pot, die moet glimlachen om de opmerking dat Diekman liever niet te veel taken meekrijgt. “Ze is een van de creatieve speelsters en die moet je soms wat meer loslaten, maar teamafspraken zijn wel heilig en daar moet zij zich ook aan conformeren.”

Aanwinst nog niet van de partij

Aanwinst Karli White was nog niet van de partij tegen Excelsior. Omdat de spoeling in de aanval dun gezaaid is, mede door de langdurige blessure van Naomi Hilhorst, was PEC nog op zoek naar aanvallende versterking en die vond het in de 24-jarige Amerikaanse. White, die een contract heeft getekend voor één seizoen, is niet de eerste Amerikaanse die in Zwolle gaat spelen. Siobhan McDonough, Marlo Sweatman en Allison Murphy gingen haar voor.