Afbeelding
Foto: Eigen foto

Muziek- en danstheatervoorstelling ANNA gaat in première

ZWOLLE - Wie was Anna van Vossenburg? Deze zwarte vrouw is in de vroege 18e eeuw naar Nederland gekomen. Hoe werd ze behandeld en hoe voelde zij zich? Ze komt tot leven in de voorstelling ANNA die het onderbelichte slavernijverleden laat zien. 

De première van de voorstelling in Zwolle vindt plaats op 3 oktober in de theaterzaal aan de Floresstraat 21. ANNA is op initiatief van stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle geprogrammeerd.

Voorzitter Shirley Kambel van stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle beaamt de visie van artistiek leider Farida Nabibaks: “Het is tijd dat we ons niet alleen de koloniale welvaart laten voorstaan, maar dat we ons ook bewust worden van de andere kant: het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom uit de 18e eeuw. ANNA is een voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater. Bovendien is het verhaal gebaseerd op feiten die voortkomen uit het sporenonderzoek van het koloniaal en slavernijverleden in Gelderland.” 

Tickets

Muziek- en danstheatervoorstelling ANNA duurt van 14.00 tot 15.30 uur, inclusief nagesprek. ANNA vindt plaats in de theaterzaal van de Joseph Wresinski Cultuurstichting aan de Floresstraat 21 in Zwolle. Een ticket kost 13,50 euro en is te bestellen via www.ketikotizwolle.nl. Voor Zwolse scholieren - twee leerlingen per school – geldt een speciale prijs van 5 euro. Voor de voorstelling is een coronatoegangsbewijs nodig. 

Plantage

Anna is vernoemd naar de plantage in Suriname waar ze is geboren.

De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, vernoemd naar de plantage in Suriname waar ze is geboren: plantage Vossenburg. Er is weinig over haar bekend behalve dat ze in de vroege 18e eeuw met twee verweesde dochters van de overleden plantage-eigenaar naar Arnhem komt. Ze blijft er haar hele leven wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? 

Slavernij

Stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle zet zich, met lokale en landelijke partners, in voor het vergroten van de kennis en de bewustwording omtrent het Nederlandse trans-Atlantische slavernij en koloniaal verleden. Activiteiten vinden plaats gedurende het hele jaar, met de nadruk op de maand juni. De stichting werkt hieraan mee door het samenbrengen van denkers, wetenschappers, cultuurmakers en geïnteresseerde burgers in alle leeftijdsgroepen.
Bezoek voor meer informatie
www.ketikotizwolle.nl.
ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij.