Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

'Zwolle heeft primeur van duurzame 'straat' over het spoor'

ZWOLLE - Nergens anders in Nederland is nog zo’n duurzame ‘straat’ over het spoor gemaakt, volgens de gemeente Zwolle. In 2023 begint de bouw van de passerelle over het spoor. De brug krijgt een S-vorm, wordt ruim 127 meter lang en 10 meter breed.

Het ontwerp voor de unieke loopbrug over het spoor is nu klaar om voor te leggen aan de Zwolse gemeenteraad. De loopbrug gaat de verbinding vormen tussen de oude binnenstad en de Spoorzone, het vernieuwde gebied aan de andere kant van het spoor dat in ontwikkeling is. De passerelle moet de ontwikkeling van de Spoorzone stimuleren. Via deze nieuwe verbinding kunnen bezoekers, zonder OV kaart, van de ene naar de andere kant van het centrumgebied. Zo is het spoor straks niet langer een barrière.

"De loopbrug krijgt de uitstraling van een opgetilde straat met veel groen zoals bomen, struiken en ook water", meldt de gemeente Zwolle. "De basis van de brug is hout. Er wordt alleen beton gebruikt voor de fundering. Dit geeft de passerelle een duurzame warme en vriendelijke uitstraling." De brug zelf wordt ook duurzaam door te kiezen voor duurzame materialen zoals hout.

Water

Water krijgt ook een belangrijke plek op de passerelle. Niet alleen omdat het de beplanting moet voeden, maar ook voor de levendigheid. Bezoekers kunnen het water echt zien en aanraken. Zo loopt overtollig regenwater deels zichtbaar weg via een speciale goot. Ook komt er een speciaal waterkunstwerk op het hoogste punt van de brug. Het idee is om kunstenaars te vragen om van ‘de bron' die nodig is om de beplanting water te geven een speciaal object te maken.

Verlichting

Wethouder Ed Anker: “De wandelaar kan straks via verschillende paden over deze brug. Heb je haast dan neem je de snelle route om naar je bus of je werk- leerplek te lopen. Maar heb je meer tijd of wil je afspreken met iemand, dan zijn er ook plekken waar je lekker kunt zitten of uitkijken over het spoor. We houden ook rekening met de (sociale) veiligheid. De brug wordt ook open en overzichtelijk ingericht en er komt goede verlichting voor de in de avond en nacht. Net als bij een echte straat.”

Aanbesteding

Als de gemeenteraad heeft ingestemd met het ontwerp voor de loopbrug over het spoor, volgt de aanbesteding voor de bouw. ProRail besteedt de constructie boven het spoor en de trappen aan. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanbesteding van de inrichting van de openbare ruimte op de brug: het groen, de bestrating en de bankjes.
De planning is dat in december 2022 het gebouw dat naast het stationsgebouw staat, wordt gesloopt. Op deze plek (aan de noordkant van het station) komen straks de trappen van de brug. De bouw van de passerelle kan dan beginnen in 2023. Meer informatie over de loopbrug over het spoor is te vinden op www.zwolle.nl/passerelle.
Het Spoorcafé staat op 13 oktober in het teken van het ontwerp van de passerelle. Iedereen is dan welkom.