Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Azaleapark in Assendorp krijgt een nieuwe inrichting

ZWOLLE - Het Azaleapark in Assendorp wordt opnieuw ingericht. De gemeente Zwolle wil spelen, groen, parkeren en een waterberging bij hevige buien combineren tot een beter en mooier park.

Enkele jaren geleden hebben betrokken bewoners zich gemeld met ideeën ter verbetering van het Azaleapark. Van de bewoners dienden groen, sport en spel nodig te worden verbeterd. De gemeente van haar kant stelde al eerder vast dat dit park één van de weinige groene plekken is om overtollig water na hoosbuien gecontroleerd op te vangen en in de bodem te laten zakken.

Volgens de Zwolse wateroverlastkaart is de wijk Assendorp zeer gevoelig voor wateroverlast tijdens hevige neerslag. Subsidie vanuit het IJssel-Vechtdelta programma, bedoeld om waterveiligheid en klimaatbestendigheid mogelijk te maken, was samen met de ideeën van bewoners voor de gemeente aanleiding om hier aan de slag te gaan.

Speelmogelijkheden

In 2020 is de gemeente begonnen met het ontwerp voor een klimaatbestendig, water robuust, toekomstgericht Azaleapark. Vanaf het begin af aan zijn gemeente en bewoners daarbij samen opgetrokken. Meerdere (digitale) ontwerpsessies, waarin bewoners ideeën aanreikten voor spelen, groen, parkeren en wateropvang leidden tot verschillende varianten. Uiteindelijk is samen met omwonenden een keuze gemaakt voor een organische inrichting van het park.
Via een enquête, die vlak voor de zomer is verspreid, hebben omwonenden meebepaald welke soorten beplanting er komen. Ook kinderen hebben meegedaan. Vlak voor de zomer zijn alle kinderen rondom het park van de nabij gelegen school en kinderopvang uitgenodigd en zij hebben bepaald welke speelmogelijkheden er in het park mogen komen.

Woongenot

Nieuwe herinrichting moet woongenot verbinden met aanpassingen aan klimaatverandering, vindt de gemeente. In het ontwerp heeft ze daarom de verschillende functies in dit compacte park zo goed mogelijk op elkaar afgestemd en heeft de inrichting van de openbare ruimte centraal gestaan. In het midden van het park wordt een verdiept multifunctioneel sportveld aangelegd met een waterbergende functie van ruim vijfhonderd kubieke meter. Deze waterberging werkt als een spons voor het omliggende gebied. Het moet ervoor zorgen dat bij hevige buien het water wordt opgevangen onder het sportveld en geleidelijk aan in de grond wordt afgevoerd.
In het nieuwe park slingert één hoofdlooproute door het park. Dat moet zorgen voor een heldere route en sluit de verschillende ruimtes in het park op elkaar aan. Een slingerende bloemenaanplant langs de hoofdroute moet een ecologische route opleveren voor insecten en vogels. Groen vangt het water ook op en bij warme dagen zorgt het voor verkoeling. Daarmee kan hittestress bij extreme temperaturen worden voorkomen.

'De wijk Assendorp is zeer gevoelig voor wateroverlast'

Naar verwachting begint de gemeente na de winter met de werkzaamheden in het park. Doel is om voor de zomer van 2022 de werkzaamheden gereed te hebben. Zo ziet de gemeente het Azaleapark als een schakel in de keten van vele aanpassingen in de stad om Zwolle op tijd veilig in te richten tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de Regiodeal Zwolle en met middelen uit het IJssel-Vechtdelta programma.