Wethouder financiën Dorrit de Jong.
Wethouder financiën Dorrit de Jong. Foto: Joop van Putten

College Zwolle presenteert een ruime begroting

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Er is weer ruimte om flinke impulsen aan de stad te geven”, stelt burgemeester Peter Snijders tevreden vast bij de presentatie van de begroting, de laatste van dit college van burgemeester en wethouders. “Het is mooi om weer te kunnen investeren. Zwolle hoort ook te bruisen, te ontwikkelen en te groeien.”

Hoe anders begon de vorige periode, 3,5 jaar geleden, met talrijke bezuinigingen en de hervormingsagenda voor het Sociaal Domein. “De perspectiefnota (PPN) hebben we dit voorjaar nog voorzichtig op hoofdlijnen vastgesteld”, memoreert wethouder Dorrit de Jong, verantwoordelijk voor financiën. Met name extra inkomsten vanuit het rijk, waaronder meer geld voor coronaherstel, en ‘een stuk hogere’ grondopbrengsten maken dat de gemeente nu weer in een ruimer jasje zit. De Jong: “Dat betekent dat we in 2022, maar ook in de periode daarna, meer kunnen investeren.” Het college doet de gemeenteraad voorstellen voor ruim 38 miljoen euro aan eenmalige investeringen in de komende vier jaar en daar bovenop 6 miljoen euro voor jaarlijks terugkerende uitgaven. Dat geld gaat met name naar woningbouw, infrastructuur en cultuur. Ook het groen in de stad heeft de aandacht van b en w; met name voor het Stinspark en de Nooterhof wordt extra geld uitgetrokken.
Om het Sociaal Domein goed op orde te houden, heeft ze een sociaal herstelplan opgesteld, waarbij voor de komende vier jaar 7 miljoen euro wordt uitgetrokken. Dat geld gaat onder meer naar onderwijs, sociaal-emotionele ontwikkeling, schuldhulpverlening en de Zwolse wijken. "Het helpt dat het rijk heeft erkend dat gemeenten te weinig middelen hadden voor de jeugdzorg", aldus De Jong. "De financiële compensatie die we daarvoor hebben gekregen, is prettig. We gaan wel verder met de hervormingsagenda. Jongeren kwamen vaak in een te laat stadium in beeld bij jeugdzorg. Wij willen dat ze sneller worden geholpen. We gaan hiervoor een proeftuin in een sociaal wijkteam opzetten en veel aandacht besteden aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In dat kader gaan we verder met het project THINK op school."

Met de Strategische Investerings Agenda (SIA) heeft het college een spaarpot voor de toekomst gecreëerd. Dat geld wordt beschikbaar gehouden voor grote investeringen, bijvoorbeeld in de Spoorzone of de binnenstad. Snijders: “Als we cofinanciering van het rijk vragen, is die vaak eerder bereid mee te doen als we zelf al wat geld beschikbaar hebben. Het is overigens best wel bijzonder dat we dit doen. We zetten al geld opzij voor de volgende raadsperiode en dat vind ik ook belangrijk. De SIA is een spaarpot die we steeds aanvullen.” 

Extra geld is er ook voor cultuur. Daarvoor wordt 1 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 500.000 euro structureel. De bewindslieden erkennen dat Zwolle daarmee de afgelopen jaren heeft achtergelopen in vergelijking met andere steden. Ze denken dat de groei van de stad daarvan de oorzaak is. "Daardoor lag de prioriteit meer bij andere terreinen.” Er gaat extra geld naar het Bevrijdingsfestival Overijssel en een hoogtepunt moet het Hanzethemajaar in 2023 worden. "Daarbij willen we ook de randen van de stad in verbinding met het culturele leven brengen”, zegt Snijders. "Wie weet wordt dit evenement de basis voor de stip op de horizon: Zwolle als culturele hoofdstad. In ieder geval hebben we nu weer de ruimte om in cultuur te investeren. Dat vind ik ook belangrijk om de balans in de stad te houden.”
De gemeente zit volgens Snijders en De Jong nog steeds op koers voor het bouwen van duizend woningen per jaar. In de huidige woningmarkt zoeken ze naar mogelijkheden om met ‘flexwoningen’ sneller woningen te realiseren. Hoe die er precies uitzien, weten ze nog niet. “We kijken stadsbreed en de woningen moeten wel kwalitatief goed zijn”, benadrukt Snijders. Ook kijkt het college naar mobiliteitsoplossingen in de stad. Ze denkt daarbij aan ‘hubs’ voor personenvervoer aan de rand van de stad en ze trekt extra geld uit voor Zwolle fietsstad.

De ambities brengen volgens Snijders ook met zich mee dat de ambtelijke organisatie moet worden uitgebreid. "Die is niet uitsluitend gericht op onze eigen kantoren, maar ook op de sociale wijkteams en de jeugdhulp. Voor onze ambities op de woningbouw hebben we ook extra mensen nodig." De gunstige begroting brengt overigens ook met zich mee dat inwoners – op inflatiecorrectie na – geen verhoging van de gemeentelijke belastingen krijgen.

De begroting wordt op vrijdag 12 november besproken in de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van maandag 1 november is er gelegenheid om mondeling in te spreken.