Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Tweede lustrumeditie van de jaarlijkse Ronald McDonald Rally brengt 42.500 euro op

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De tiende Ronald McDonald Rally die vorige week donderdag werd verreden, heeft 42.500 euro opgebracht voor het Ronald McDonald Huis Zwolle. In het Huis kunnen ouders verblijven als hun kind in ziekenhuis Isala voor behandeling is opgenomen.

Tijdens deze uitverkochte, tweede lustrum, editie verschenen ’s morgens zo’n tachtig oldtimers aan de start bij Pouw Automotive. Zij reden een route door Overijssel, Drenthe en Friesland. Onder hen Mark van Buiten met zijn bijrijder Gerrit Jansen. Zij doen al zo’n acht jaar mee aan de Ronald McDonald Rally. “Een fantastische organisatie, een mooie sfeer, een mooie groep mensen en een heel goed doel”, vat hij het evenement samen. Het is niet het enige goede doel waarvoor hij zich inzet. “Ik zit ook in het bestuur van nazorgcentrum Intermezzo. Je probeert toch met elkaar gelden voor deze goede organisaties binnen te halen. Dat was vooral in coronatijd heel moeilijk.”

App

Van Buiten en Jansen reden met hun Porsche 911 uit 1971 deze tiende editie van de Ronald McDonald Rally door de Kop van Overijssel. “Het is een gebied waar ik zelf vandaan kom en ben opgegroeid”, vertelt Van Buiten. “Het was een mooie, uitdagende route en we kwamen nota bene op wegen die ik niet kende.” Voor het eerst moesten deelnemers in deze editie gebruikmaken van een app. “Een verbetering”, volgens de rallyrijder. “De app gaf een stuk meer rust in de auto. Het is bovendien een eerlijker systeem.” Het goede doel, het Ronald McDonald Huis Zwolle is voor hem een extra motivatie om mee te doen. “Ik ken een paar mensen die er helaas gebruik van hebben moeten maken. Ook sprak op het evenement een vader die ervaring met het Huis had. Dan realiseer je je maar weer hoe belangrijk gezondheid is. En dat naast de medische zorg, de praktische zorg voor de ouders van een ziek kind net zo belangrijk is.”
Deelname volgend jaar staat buiten kijf voor Van Buiten. “We hadden dit jaar weer een mooi veld met ook nieuwe deelnemers. Ik hoop wel dat er de volgende editie weer meer klassiekers zijn, want daarvoor is de Ronald McDonald Rally toch eigenlijk bedoeld.”

Namens de organisatie kijkt Evert Leideman terug op een geslaagde en sportieve jubileumrally. “Alles zat mee en we hebben genoten. Het was een prachtige route: eerst langs Zwartsluis, daarna naar Heerenveen, terug via Steenwijk naar Staphorst om vervolgens te eindigen voor de prijsuitreiking en een diner bij het Deltion College in Zwolle.” Ook manager Lianne Booijink van Ronald McDonald Huis Zwolle is blij: “Wat is dit weer heerlijk om mee te maken. We konden zó lang geen evenementen organiseren en dan nu deze geweldige dag. Ik ben trots en dankbaar dat wij dit met elkaar mogen doen. En met elkaar bedoel ik de deelnemers, de sponsoren, de helpende studenten, alle vrijwilligers en mensen die bezig zijn met de rally op wat voor manier dan ook.”

'Naast medische zorg is de praktische zorg voor de ouders van een ziek kind net zo belangrijk'

Sponsoren

De eerste prijs in de sportklasse ging dit jaar naar Peter Dutman en Rutger Kwant. De eerste prijs van de tourklasse was voor Jan Nolles en Marijke Meilink. Na de prijsuitreiking was het tijd voor de uitreiking van de cheque met de opbrengst van de dag. Sponsoren Pouw Automotive, Texaco, Campenaer Koffie en het Deltion College overhandigden de cheque aan Lianne Booijink, manager van Ronald McDonald Huis Zwolle en organisator van de Ronald McDonald Rally Evert Leideman. Hij straalde: "Met deze topopbrengst kan Ronald McDonald Huis Zwolle er voor heel veel ouders en kinderen zijn. En daar doen wij het voor.”