Aanvoerder Bram van Polen in een karakteristieke pose tijdens PEC Zwolle-Heracles Almelo (1-0).
Aanvoerder Bram van Polen in een karakteristieke pose tijdens PEC Zwolle-Heracles Almelo (1-0). Foto: Marcel ter Bals

Het PEC Swollenaer Vragenvuurtje; 'in Harderwijk ben ik gewoon Bram'

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Aan de hand van elf stellingen maken we nader kennis met een speler van PEC Zwolle. Wie anders dan aanvoerder Bram van Polen, de speler met de meeste wedstrijden voor PEC in de eredivisie, kan de aftrap verzorgen van deze nieuwe rubriek? 

1. Lionel Messi of Cristiano Ronaldo

"Messi. Het pure talent van Messi, dat is echt iets ongelooflijks."

2. Studio Voetbal of Veronica Inside

"Ik kijk dat eigenlijk zelden. Beide niet. Maar dan ga ik toch voor Studio Voetbal, puur om de gasten die er zitten."

3. 'Voetbal is oorlog' of 'Voetbal is liefde'

"Zeker liefde, want er is geen sport die mensen mooier bij elkaar brengt dan voetbal, vanuit alle geledingen. Arm en rijk, jong en oud. Geen mooier bindmiddel dan voetbal. Op het veld is het af en toe wel oorlog, al is dat wat een te groot woord. Maar het is hard tegen hard. Het gaat wel om winnen en verliezen." 

4. Hazes of Hiphop?

"Hazes."

5. Na mijn voetbalcarrière: blijf ik werkzaam in de voetballerij/zien ze mij niet meer terug. 

"Blijf ik werkzaam in de voetballerij. In welke hoedanigheid, dat is nog aan mij om uit te zoeken. Op het veld zie ik mezelf niet meer staan. Meer de maatschappelijke kant, iets als PEC Zwolle United. Het mooie van voetbal komt daar volledig tot uiting."

6. 'Geld moet rollen' of 'een appeltje voor de dorst.' 

"Geld moet rollen. Ik ben niet gierig. Ben ook niet gevoelig voor dure spullen, maar ik ga graag uit eten, of een weekendje weg, dat soort dingen."

7.  In mijn vrije tijd: rust ik thuis uit/ga ik erop uit, leuke dingen doen.   

"Ik heb kinderen dus dan rust je niet zo vaak uit. 's Avonds vaak pas. Alleen op een wedstrijddag doe ik echt niks. Dan hebben ze een slechte aan mij thuis, dat weet m'n vrouw ook. Voor de rest probeer ik wel een leuke vader te zijn. Dat vind ik belangrijk." 

8. 'De VAR is een zegen voor het voetbal' of 'De VAR maakt het spel kapot.'

"Ik vind wel degelijk dat het spelletje er eerlijker op wordt, maar ze moeten wel wat aanpassingen doen. Ik zou er sowieso een oud-voetballer naast zetten. Ik snap soms niet waarom een scheidsrechter wel of niet meegaat in een beslissing van de VAR. Dan denk ik 'kijk zelf en neem wat langer de tijd om een goede beslissing te nemen.'

9. Na een mooie solo op de paal schieten of met een schwalbe een strafschop versieren. 

"Dan ga ik voor op de paal schieten. Zo'n schwalbe, ik vind dat helemaal niks. Tegenwoordig kun je ook geen schwalbe meer maken, want de VAR ziet het toch." 

10. Zwolle of Harderwijk

"Allebei. Harderwijk ben ik opgegroeid en is toch echt mijn stad. Maar dat is Zwolle ook. PEC is mijn club. Dit is mijn tweede thuis. In Harderwijk ben ik niet zozeer voetballer, daar zien ze me gewoon als Bram. Dat vind ik wel fijn."

11. 'Ik regisseer mijn eigen afscheid' of 'ik ga door tot ze meer niet willen.'

"Ik hoop het zelf te kunnen regisseren. Je wilt graag het moment voor zijn dat je aan alle kanten voorbij wordt gelopen en echt niet meer mee kan. Aan de andere kant: wanneer weet je dat het zover is? Ik hoor van zoveel voetballers die zeggen 'zolang je kunt moet je door blijven gaan.' Maar ik weet dat niet. Het is misschien ook wel een keer mooi geweest."