Kostas Lamprou hield tegen RKC Waalwijk, zijn vorige werkgever, voor de tweede keer dit seizoen de nul.
Kostas Lamprou hield tegen RKC Waalwijk, zijn vorige werkgever, voor de tweede keer dit seizoen de nul. Foto: Pedro Sluiter

PEC Swollenaer Vragenvuurtje; 'bij iedere club laat ik een stukje van mezelf achter'

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Aan de hand van acht stellingen maken we nader kennis met een speler van PEC Zwolle, die we vervolgens aan het woord laten over de thuiswedstrijd van het weekeinde (zie kolom rechts). Na Bram van Polen en Dean Huiberts is het nu de beurt aan doelman Konstantinos (Kostas) Lamprou.

1. 'Voetbal is liefde' of 'Voetbal is oorlog'?

"Liefde. Als klein kind ga je voetballen omdat het leuk is. Je hebt plezier, en dat moet je vasthouden als je prof bent en er dingen van je gevraagd worden. Het maakt niet uit wat je doet, als je geen plezier heb in jouw werk, hou je het ook niet vol."

2. Kunstgras of echte sprieten?

"Echt gras. Het speelt veel lekkerder. In de winter kan het veld natuurlijk wel eens minder zijn, maar dat is juist het leuke van voetballen. Met de omstandigheden om kunnen gaan. En super belangrijk: het is beter voor je lichaam dan op kunstgras trainen/spelen."

3. Na mijn voetbalcarrière: blijf ik werkzaam in de voetballerij/zien ze mij niet meer terug.

"Grote kans dat ik wel iets in de voetballerij ga doen. Ik ben er nu nog niet zo veel mee bezig, maar keeperstrainer zou ik denk wel leuk vinden. Ik moet er achter komen wat bij mij past."

4. 'De VAR is een zegen voor het voetbal' of 'De VAR maakt het spel kapot'.

"Als een onterecht doelpunt wordt afgekeurd, dan is het goed. Maar zolang er een mens achter zit die de beslissing neemt, hou je altijd discussie. In grote lijnen denk ik dat het een voordeel is. Doellijntechnologie in ieder geval. Maar dat is technologie, niet iemand die de beslissing neemt."

5. Toen ik jong was: had ik posters van keepers boven m'n bed hangen/had ik niet gedacht ooit keeper te worden.

"Ik had posters van Casillas boven m'n bed hangen. Daarnaast Griekse keepers, meestal van Olympiakos. Ik ben altijd keeper geweest. Ik weet niet waarom, het sprak me gewoon aan. Als je van meerdere kanten hoort dat je het aardig kan, ga je als kindje ervan dromen dat je prof kunt worden. Als je dat dan haalt, geeft dat enorm veel voldoening."

6. Als keeper: sta je middenin de spelersgroep/ben je toch een beetje een buitenbeentje.

"Ik heb niet het gevoel dat ik een buitenbeentje ben. Je bent misschien wat eenzamer tijdens de wedstrijd, maar ik heb geen enkel moment in mijn carrière het gevoel gehad er niet bij te horen ofzo."

7. Ajax of Feyenoord?

"Moeilijk. Ik kwam hier vanuit Griekenland toen ik veertien was. Bij Ajax in de jeugd. Dat ging niet zoals gehoopt. Toen ben ik naar Feyenoord gegaan. Een heel warme club, echt zulke lieve mensen, zo goed behandeld daar. Een paar jaar later kom je via een omweg weer bij Ajax terecht. Ik gun beide clubs alles. Bij iedere club waar ik heb gespeeld, laat ik een stukje van mezelf achter, en ik neem een stukje van die club mee."

8. Dankzij onze pasgeboren baby (Valentina): ben ik nogal vermoeid door gebroken nachten/ ben ik scherper, energieker dan ooit.

"Een nacht voor de wedstrijd doet mijn vrouw het. Zij vindt het ook belangrijk dat ik goed rust en mijn uurtjes maak. Daar heb ik dus geen last van. Ik ben wel een makkelijke slaper. Soms sta ik even op om een flesje te maken. Dan gaat Carolijn haar voeden en kan ik weer verder slapen. Tot nu toe gaat het hartstikke goed. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik papa ben geworden. Ik krijg energie ervan."