Kennismaken voor het overlijden

Het gebeurt met enige regelmaat dat ik word benaderd door een familie met de vraag of ik hen bij kan staan wanneer het verwachte overlijden van een dierbare een feit is. Als ik aanbied om vooraf te komen kennismaken wordt daar doorgaans positief op gereageerd. 

In alle rust hoor ik het verhaal aan wat men met mij wil delen, luister ik naar de wensen van degene die gaat overlijden en de familieleden, draag ik suggesties aan en geef de gelegenheid om over zaken na te denken. Een verslag van het gesprek met daarin de besproken onderwerpen volgt per omgaande van mijn kant.

Ik kom bij de mensen thuis, soms in het ziekenhuis of in een hospice. Thuis kan ik ter plaatse de mogelijkheden van opbaren bekijken. Het gebeurt nogal eens dat door erover te praten eerdere ideeën worden bijgesteld. Ik kan rustig de mogelijkheden voorleggen van lichte balseming (thanatopraxie), het opbaren op bed, het alternatief voor een bed of in de kist. Wordt er een rouwkaart verstuurd en wat zijn de mogelijkheden. Kortom; er is bedenktijd.

Kennismaken voor het overlijden kan rust brengen in een emotionele tijd, de uitvaartleider is geen vreemde meer, over praktische zaken is al nagedacht en de wensen van de overledene kunnen uitgevoerd worden. Het is fijn om te horen dat de familie blij was met die extra tijd die ze hadden om tot de keuzes te komen. 

Afscheid nemen is meer dan het regelen van een uitvaart. In de beperkte tijd die er is tussen het overlijden en de dag van de uitvaart geeft de extra tijd de ruimte voor noodzakelijke rust tijdens de hectische dagen.

Uitvaartzorg Rietje van Voorst

Reviuslaan 25
8024CC Zwolle
(038) 454 74 74
06-208 84 651

info@uitvaartzorgrietjevanvoorst.nl

www.uitvaartzorgrietjevanvoorst.nl