Renée Nieuwenstein met twee bewoners van De Havezate.
Renée Nieuwenstein met twee bewoners van De Havezate. Eigen foto

‘Kerstkaarten maken geeft een warm gevoel’

Algemeen

ZWOLLE - Bewoners van woonzorgcentrum de Havezate aan de Gombertstraat hebben vorige week kerstkaarten voor andere ouderen in Overijssel geschreven. De kerstactie die in Zwolle begon, is een initiatief van stichting Schrijf je Blij, die allerlei schrijfactiviteiten voor ouderen organiseert in Overijssel. Deelnemende ouderen ontvangen een grote rode kerstsok, met daarin een kerstkaart die door een Overijsselse oudere is gemaakt. De ontvanger van de kerstkaart maakt vervolgens zelf een kaart voor weer iemand anders. “Zo ontstaat een kettingreactie, waarbij deelnemers dus contact leggen met een andere generatiegenoot elders in de provincie”, legt coördinator Renée Nieuwenstein uit. 

door Sigrid Aalfs

Ongeveer twintig ouderen waren actief met het maken van een kerstkaart. Ze versierden de voorkant met mooie kerstglitters en stiften. Op de achterkant kwam een kerstgroet. 

Tijdens het maken, worden er mooie gesprekken gevoerd. Nieuwenstein “Ik had een mooi gesprek met Janny van 87 die me onder het knutselen door haar bewogen levensverhaal vertelde. Ik vroeg haar waarom ze meedeed aan de Wintertoer en toen zei ze: Ik kan wel op mijn kamer blijven zitten, maar daar word ik ook niet vrolijk van. Ik ben graag onder de mensen, daar kikker ik van op.”

De kaarten die zijn gemaakt in de Havezate neem Nieuwenstein  mee naar woonzorglocaties in Ommen en Hardenberg. “Daar gaat de actie verder. Ik ben samen met vrijwilligers dus de postbode voor locaties in de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Steenwijkerland.” 

Nieuwenstein schat dat er zo’n tweehonderd Overijsselse ouderen meedoen. “Ik vergelijk het met onze zomeractie. Toen schreven ouderen vakantiekaarten voor een ander. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de zorglocatie, nu met corona. We bieden ouderen die liever op de eigen kamer blijven, dan ook een kant-en-klaarpakketje om een kerstkaart te maken.”  

Meedoen aan deze kerstactie geeft mensen een goed gevoel. “De wederkerigheid van het geven en nemen is mooi. Deze kerstactie hielden we vorig jaar voor het eerst, toen was het online vanwege corona. Dit jaar gaan we wel naar de ouderen toe. Het is belangrijk dat we zichtbaar zijn, omdat ze veel horen over privacy en voorzichtig zijn met aan wie je je adres geeft. Door zichtbaar te zijn, vergroten we het gevoel van veiligheid. “

Roel van 72 was één van de deelnemers in De Havezate. “Hij liep voorbij en wilde eerst niet meedoen omdat hij volgens hem twee linkerhanden had. Toen ik vertelde dat ik een mooie, door iemand anders gemaakte kerstkaart voor hem had, werd hij toch wel nieuwsgierig. “Dan kan ik niet achterblijven!” zei hij, toen hij de tekst op de kerstkaart las, waarna hij alsnog aan het knippen en plakken sloeg.” 

Tijdens de zomer- en winteracties werft stichting Schrijf je blij ook voor hun Post-project, het correspondentieproject voor Overijsselse 65-plussersers. “Hierin matchen we mensen die graag met iemand willen schrijven; ouderen zitten vaak vol verhalen, die kunnen ze niet altijd kwijt. Voor hen zoeken we een schrijfmaatje die ook graag brieven leest en verhalen vertelt. We kijken wie qua interesses bij elkaar past. Mensen zoeken herkenning, en willen herinneringen delen over bijvoorbeeld het Zwolle van vroeger. Het kan ook zijn dat mensen met generatiegenoten graag over hun situatie, hobby, of hun emoties schrijven. Zo kunnen ze emoties delen. Iedereen wordt blij van post krijgen. Soms ontstaan daardoor zelfs vriendschappen.” 

Corona heeft Nieuwenstein doen beseffen dat het belangrijk was met het Post-project te starten. Ouderen kregen door lockdowns geen of minder bezoek en er ontstond meer eenzaamheid. “Post’ is een manier om eenzaamheid tegen te gaan. Ook worden in deze digitale wereld weinig kaarten meer geschreven. Met een kaart maak je een ander weer blij.” 

Schrijven stimuleert de hersenen en de motoriek. “Luister ook maar eens naar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Een andere reden om schrijven te promoten is dat naast dat schrijven plezier geeft, het ook goed is voor je.”

Nieuwenstein kwam op het idee van ‘Post’, omdat ze eerder werkte als vrijwilliger bij De Luisterlijn, een telefonische hulpdienst. “Daar hoorde ik nogal eens schrijnende verhalen van ouderen. Ik heb een communicatiebureau, en zo kan ik beiden mooi combineren. In deze tijd zijn veel mensen erg met zichzelf bezig. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor ouderen; Rutte zei het nog in de laatste persconferentie; “Denk aan de ouderen.” Voor Nieuwenstein doet dit werk ertoe. “Het heeft voor mij echt met zingeving te maken.” 

Nieuwenstein merkt dat het gewaardeerd wordt. In De Havezate ging bewoonster Lieke van 70 ging, na het maken van twee kerstkaarten snel naar haar kamer. “Ze kwam terug met een doosje chocolade voor mij. “Dit is voor jou omdat je voor ons zulk belangrijk werk doet”, zei ze.”

Ouderen die graag met iemand willen schrijven en die mee willen doen aan het correspondentieproject, kunnen gaan naar www.schrijfjeblij.com .