Janco Cnossen toont de Erepenning van Zwolle die hem door burgemeester Peter Snijders werd uitgereikt.
Janco Cnossen toont de Erepenning van Zwolle die hem door burgemeester Peter Snijders werd uitgereikt. Foto: Pedro Sluiter

Erepenning van Zwolle voor Janco Cnossen

ZWOLLE - Janco Cnossen heeft de Erepenning van Zwolle gekregen. Burgemeester Peter Snijders reikte die uit in de Grote Kerk tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van Cnossen als bestuursvoorzitter van Stichting Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

"Al jarenlang, eerst als wethouder en nadien als vrijwilliger, levert Janco Cnossen een betekenisvolle bijdrage aan stad en samenleving. Betrokken en bezield zet hij zich met zichtbaar plezier en resultaat in voor Zwolle en de Zwollenaren", zei de burgemeester.
Janco Cnossen is de eerste voorzitter van de Stichting Academiehuis Grote Kerk vanaf de oprichting op 28 januari 2015. Daarvoor is hij voorzitter geweest van de projectgroep die de visie en strategie voor de nieuwe organisatie heeft ontwikkeld. Hij is als initiator, deskundige en leider van de restauratie van het monument van essentieel belang geweest voor de uitvoering van zowel de herinrichting van het gebouw in 2019 als de huidige restauratie die in 2022-2023 zal zijn afgerond.

De Erepenning wordt toegekend door burgemeester en wethouders aan Zwollenaren en niet-Zwollenaren met grote verdiensten voor de stad. Met Janco Cnossen telt het gezelschap houders van de Zwolse Erepenning nu 37 personen en organisaties, waaronder Gaston Sporre, Jonnie en Thérèse Boer, Joop van Ommen, Erben Wennemars, Ron Jans, Ralph Keuning en Typhoon.

De gemeente maakt onderscheid tussen de zilveren penning verbonden aan de Erepenning en de gouden penning verbonden aan het Ereburgerschap. Oud-burgemeester Henk Jan Meijer en ondernemer Wim Waanders zijn Ereburger van Zwolle.