Een stukje uit de 
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 21 november 1925.
Een stukje uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 21 november 1925. Eigen foto

Neven zoeken kunst van hun opa Folkert Post

ZWOLLE - De neven Frans en Jouke Post zijn op zoek naar kunstwerken van hun opa Folkert Post (1880-1954). Hij woonde tussen 1925 en 1931 op een woonschip in de stadsgracht, bij de Nieuwe Havenbrug. Hij was kunstschilder van vooral landschappen en maakte in zijn Zwolse periode veel schilderijen van Zwolle en omgeving, die hij ook verkocht.

De neven doen onderzoek naar hun opa voor een boek. Zodra ze een uitgever hebben, in het voorjaar, willen ze ook een tentoonstelling organiseren. Ze willen dat doen op de plekken waar Folkert Post langere tijd heeft gewerkt. Dat zijn Abcoude, Harlingen en Zwolle. In Abcoude en Harlingen zijn ook straten naar de kunstenaar vernoemd.
"Van zijn werk rond Zwolle hebben we geen schilderijen, wel wat foto's van door hem verkocht werk”, zegt Jouke Post. "Voor zo'n tentoonstelling is het natuurlijk interessant als er werk van hem in bruikleen gepresenteerd kan worden, hij heeft er immers lange tijd gewerkt. Wellicht zijn er nog mensen die hem zich herinneren. We weten dat hij ook een schilderij heeft verkocht aan het gemeentebestuur en dat dit in de raadszaal heeft gehangen, maar vooralsnog is dit schilderij niet teruggevonden.”
Frans en Jouke hebben wel foto's van schilderijen die Folkert Post in Zwolle heeft gemaakt. De foto's zijn overigens ook door Folkert zelf gemaakt, daarom zijn ze ook niet in kleur.

Wie informatie heeft over Folkert Post, kan contact opnemen via fepost1@gmail.com

De Nieuwehavenbrug waar het woonschip van Folkert Post lag.
Stadsgezicht, de Buitenkant met het pand waar nu café De Tagrijn is gevestigd.
Herfstkoestering op het Zwarte Water.
Portret van Folkert Post door Hansen.
Gezicht op het Zwarte Water.
Winters stadsgezicht, schaatsen op de stadsgracht met de Peperbus op de achtergrond.
Zandverstuiving. Dit werk is indertijd aangekocht doo de Zwolschen Kunstkring.