Thomas van den Belt en voormalig PEC-speler Ben Rienstra volgen de bal tijdens PEC Zwolle-Fortuna Sittard.
Thomas van den Belt en voormalig PEC-speler Ben Rienstra volgen de bal tijdens PEC Zwolle-Fortuna Sittard. Foto: Hans Smit

PEC Swollenaer vragenvuurtje; 'zo veel mogelijk spelen en dan hopen dat optie gelicht wordt'

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Aan de hand van acht stellingen maken we nader kennis met een speler van PEC Zwolle, die we vervolgens aan het woord laten over de thuiswedstrijd van het weekeinde (zie kolom rechts). Na Bram van Polen, Dean Huiberts en Kostas Lamprou is het nu de beurt aan de 21-jarige middenvelder Thomas van den Belt, zoon van voormalig FC Zwolle-speler Gerald.  

1. 'Voetbal is liefde' of 'Voetbal is oorlog'?

"Beide. Ik kan me voorstellen dat het voor spelers meer oorlog is, maar ik zie het iets meer als liefde. Dat is hoe ik in elkaar zit."

2. Kunstgras of echte sprieten?

"Ik heb altijd op kunstgras gespeeld, weet niet beter. Als er een goed natuurgrasveld ligt zoals hier nu of in De Kuip, is dat fijn. Als je ziet dat veel velden met dit weer slecht worden, dan is een goed kunstgrasveld misschien beter. Maar ik weet niet of ik dat nog kan zeggen nu het kunstgras zo verafschuwd wordt in Nederland."

3. Na mijn voetbalcarrière: blijf ik werkzaam in de voetballerij/zien ze mij niet meer terug.

"Ik blijf wel in de voetballerij. Het liefst als trainer. Ik vind het leuk om anderen te helpen en beter te maken. Op dit moment train ik bij DOS Kampen de O14. Daar ben ik bij de O10 mee begonnen en met het team meegegroeid. Ik vind het leuk om te doen en ik denk ook wel dat ik het in me heb om later trainer te worden."

4. 'De VAR is een zegen voor het voetbal' of 'De VAR maakt het spel kapot'.

"Misschien maakt het op dit moment wel meer kapot. Het blijft mensenwerk, de één vindt het wel een overtreding en de ander niet. Misschien moeten ze duidelijker zeggen 'de VAR is alleen voor een goal of niet, uit of niet, buitenspel of niet. Een overtreding is interpretatie, dat is zo moeilijk. Je houdt toch discussie. Ook met de VAR."  

5. 'Ik ga er van uit dat de optie in mijn contract binnenkort gelicht wordt (waardoor ik tot 2023 vast lig)' of 'ik hou er rekening mee dat dit mijn laatste seizoen PEC Zwolle is'.

"Ik denk dat je er niet vanuit moet gaan dat de optie gelicht wordt. Dan kan het alleen maar meevallen. Gewoon zo veel mogelijk spelen en dan hopen dat de optie gelicht wordt. Voor 1 april moeten ze dat bepalen. Ik zou het graag willen. PEC is mijn club."

6. Mijn eigen doelpunt tegen FC Groningen: 'daar was niets aan te doen' / 'dat zal mij niet nog eens overkomen'. 

"Ik probeer te helpen en het is pech dat ik een duw krijg, uit balans raak en daardoor die bal verkeerd raak. Maar ik denk dat het me niet nog eens zal overkomen omdat ik de volgende keer bij m'n man blijf en zou appelleren als ik een duw krijg. Nu overkomt het ons omdat ik niet appelleer en iemand anders ook niet."

7. DOS Kampen of PEC Zwolle.

"PEC Zwolle. Ik vergeet niet waar ik vandaan kom en als het kan ga ik op zaterdag even kijken bij DOS, maar PEC is wel echt mijn club geworden."

8. Dit is mij het meest bijgebleven: debuut in de hoofdmacht van PEC Zwolle (september 2020) / debuut in Oranje O18 (november 2018).

"Debuut PEC Zwolle. Ik ben hier op mijn elfde binnen gekomen en je werkt zo lang toe naar het eerste elftal. Als je daar dan uiteindelijk staat; dat is het waar je het voor doet."