Kwalificatie NK is bekroning mooi tennisjaar

(door Mark de Rooij)

TENNIS - Sarah van Emst maakt deze week haar debuut op de NK Tennis en dat is een beloning voor de mooie ontwikkeling die ze dit jaar heeft gemaakt.

De in november zeventien jaar geworden Zwolse sloeg zich op de indoorbanen van het Nationaal Tenniscentrum in Amstelveen door twee kwalificatierondes. Ze klopte Chanell Janssen met 6-4, 6-2 en Hanneke Lodewijks met 6-4, 6-3. In het dubbelspel was Van Emst, samen met Elysia Pool, al zeker van deelname.

Van Emst kampt met een lichte voetblessure, waarvan de aard niet helemaal duidelijk is. “Ik heb er best last van, maar ik wilde deze kans niet laten schieten en speelde daarom met pijnstillers.”

Afgelopen week kwam de Zwolse in Den Haag in actie op de Nederlandse Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK). Bij de meisjes tot en met achttien jaar sloeg Van Emst zich naar de kwartfinales en daarin was Isis Louise van den Broek met 6-2, 6-1 te sterk. De pas vijftienjarige Van den Broek, die Van Emst niet voor het eerst dwarszat, kroonde zich uiteindelijk zonder setverlies tot juniorenkampioen.

In de eerste ronde van de NK voor senioren is Van Emst opnieuw gekoppeld aan Van den Broek. 

Van Emst heeft dit jaar mooie stappen gezet op de lange, zware weg naar een bestaan als proftennisser. De Zwolse, begonnen bij TC '91 Stadshagen, won dit najaar voor het eerst een internationaal juniorentoernooi (ITF J4 Emmeloord), een week nadat ze voor het eerst een finale had gehaald in het enkelspel. Van Emst begon 2021 als nummer 877 op de ITF-wereldranglijst voor junioren (tot en met achttien jaar) en staat inmiddels in de top vijfhonderd.