Verdediger Siemen Voet balend na een tegentreffer. PEC Zwolle verliest met 1-3 van FC Twente.
Verdediger Siemen Voet balend na een tegentreffer. PEC Zwolle verliest met 1-3 van FC Twente. Foto: © Pedro Sluiter

PEC Swollenaer Vragenvuurtje; 'ik hoop dat mensen mij gaan herkennen om mijn voetbalkwaliteiten'

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Aan de hand van acht stellingen maken we nader kennis met een speler van PEC Zwolle, die we vervolgens aan het woord laten over de thuiswedstrijd van het weekeinde (zie kolom rechts). Na Bram van Polen, Dean Huiberts, Kostas Lamprou en Thomas van den Belt is het nu de beurt aan de Belgische verdediger Siemen Voet (21).

1. 'Voetbal is liefde' of 'Voetbal is oorlog'?

"Voetbal is liefde omdat je er een passie voor heb, dat moet er zijn anders begin je er niet aan. Maar voetbal is oorlog zodra het fluitsignaal gaat. Met liefde alleen ga je er niet komen denk ik."

2. Kunstgras of echte sprieten?

"Echte sprieten. In Belgié is de discussie er ook. Daar is één club met kunstgras, Sint Truiden. En geen enkele club speelt daar graag. Als je een heel jaar op gras speelt en dan één keer op kunstgras, dat is verschrikkelijk voor je lichaam."

3. Na mijn voetbalcarrière: blijf ik werkzaam in de voetballerij/zien ze mij niet meer terug.

"Ik denk dat ze mij niet meer terugzien in het voetbal. Ik ben nu bezig met een studie economie en het zou mooi zijn als ik ook buiten het voetbal iets kan bereiken en dan een nieuwe wereld kan openen. Dat spreekt me meer aan dan in de wereld te blijven waar ik al een groot deel van m'n leven heb gezeten.”

4. 'De VAR is een zegen voor het voetbal' of 'De VAR maakt het spel kapot'.

"Het heeft ook zijn voordelen, maar als ik moet kiezen, kies is nu voor 'geen VAR.' De emotie gaat weg. Je scoort de winnende goal, het moment van je leven, en dan wordt het doelpunt op een centimeter buitenspel afgekeurd. Ja sorry, maar dat is geen voetbal. Als het op een centimeter aankomt zijn de marges te klein en moet het gewoon een goal zijn. Als het een meter buitenspel is, ziet de grensrechter het heus wel."

5. Slagen bij Club Brugge is nog altijd mijn grote droom / het boek Club Brugge heb ik gesloten.

"Het is altijd een kinderdroom om in dat stadion te spelen. Moest de kans er zijn, ga ik hem denk ik wel grijpen. Daar ligt wel mijn hart. Maar ik ben wel realistisch. Ik heb er geen probleem mee moest ik niet meer terugkeren. Op dit moment is het wel een beetje afgesloten. Als ik het niveau had van Club Brugge, dan was ik wel gebleven."

6. Ik vind het niet erg dat ik in België bekend sta als 'de vriend van...' /  ik werk hard om ervoor te zorgen dat Nina Derwael straks 'de vriendin van' wordt genoemd.

"Ik hoop wel dat mensen mij gaan herkennen om mijn voetbalkwaliteiten. Dat begint een klein beetje te komen. Op termijn zou ik wel willen dat zij 'de vriendin van' wordt, maar dat wordt een hele opgave. Om boven een olympische gouden titel te komen..."

7. Eredivisie (Nederland) of Eerste Klasse (België).

"De beleving van het voetbal en de stadions in de eredivisie zijn indrukwekkender. Nederland heeft ook een grotere geschiedenis, dus ik ben echt tevreden dat ik hier mag spelen. Bekend worden in eigen land is wel heel mooi natuurlijk. Je krijgt dan heel veel complimenten. Wat dat aangaat zou ik graag naam willen maken in Belgie, maar puur voor het voetbal kies ik eredivisie."

8. Een hoekschop is trainbaar en moet gewoon goed voor het doel komen / een goede hoekschop nemen is moeilijker dan men denkt.

"Moeilijker dan men denkt. Vorige week tegen Fortuna was het niet goed natuurlijk. Tegen MVV hebben we wel kunnen scoren uit corners, dat was lekker. Je moet de kwaliteiten hebben om die corner te trappen, maar het is ook een beetje zoals met penalties. Iedereen kan een penalty zonder druk in zijn eigen tuin binnentrappen. In een wedstrijd is dat toch lastiger."