‘Stikstofproblemen zijn oplosbaar’

ZWOLLE – De stikstofregelgeving is stabieler geworden en zodoende kon de gemeente Zwolle volgens wethouder Ed Anker goed anticiperen. “We hebben er vertrouwen in dat de geplande ontwikkelingen van Zwolle tot 2030 niet beperkt hoeven worden door de stikstofproblematiek.”

Maar het voorbehoud ‘als regelgeving niet verandert’ is volgens hem nodig, omdat de gemeente nog niet kan inschatten wat het landelijke regeerakkoord wat stikstof betreft gaat betekenen. De gemeente Zwolle meldt de situatie nauwkeurig te volgen en verwacht door de investeringen in kennis en kunde goed in te kunnen spelen op veranderingen.
De stikstofproblemen in plannen en projecten zijn volgens de gemeente Zwolle afgenomen ten opzichte van maart 2021 en sterk afgenomen ten opzichte van mei 2019. “Het is ons gelukt om stikstofproblematiek van crisis naar staand beleid te brengen”, zo licht Anker toe. “Een paar aanbevelingen uit een vorige notitie aan de raad werpen inmiddels ook hun vruchten af en zo kunnen we de stad ontwikkelen en tegelijkertijd de natuur beschermen.”
Door het 100 kilometer per uur rijden op de A28 is er lokaal in Zwolle veel stikstofruimte beschikbaar in de landelijke stikstofbank SSRS. Een door Zwolle gestarte en geleide lobby heeft geresulteerd in een aangenomen motie in de Tweede Kamer, waarin de minister wordt opgeroepen een einde te maken aan de onnodig beperkende voorwaarden. Per 13 januari 2022 kunnen nu ook nieuwe bestemmingsplannen woningbouw gebruikmaken van stikstofruimte in stikstofbank SSRS. Dat kon voorheen niet.