‘Op en om de Grote Markt’, acryl op linnen. Frank de Wwit (2021). Te zien bij: Boekhandel Bloks, Papenstraat 6. Meer info: www.frankdewit.art.
‘Op en om de Grote Markt’, acryl op linnen. Frank de Wwit (2021). Te zien bij: Boekhandel Bloks, Papenstraat 6. Meer info: www.frankdewit.art. Foto: Benno Slijkhuis

Op en om de Grote Markt

(door Wim Coster)

De Grote Markt, hart van Zwolle, plaats van handel, verkeer, vertier, recht en wet, geloof en bijgeloof. Een van oudste delen van de stad, op een plek waar ooit een doorwaadbare plaats in de Grote Aa te vinden was. 

Dit riviertje liep, tot in 1857 werd begonnen met de demping, vanaf de tegenwoordige Ter Pelkwijkstraat, via het Gasthuisplein naar de Oude Vismarkt. Daar maakte het de afslag naar de Melkmarkt.
Tussen 1370 en 1452 verrees aan de Grote Markt (links, op het schilderij niet zichtbaar) de Grote of Sint Michaëlskerk, een gotische hallenkerk die al voorgangers kende vanaf de negende eeuw. Een ander beeldbepalend gebouw, op de hoek met de Melkmarkt, was het neoclassicistische gebouw van sociëteit De Harmonie, uit 1828. Achter de strakke muren van dit pand kwamen toen deftige heren bijeen.
De Grote Markt was ook in die tijd een plaats waar boeren en boerinnen uit de wijde omgeving hun producten kwamen aanbieden en waar de jaarlijkse kermis was te vinden. Revolutionair was de rotonde die in 1929 werd aangelegd, een grote grijze pannenkoek die in de volksmond ‘de Vluchtheuvel' werd genoemd'. Jarenlang stond hier later het beeld ‘Adam' van Rodin centraal, tot het in 1976 werd verplaatst naar een plek voor het stadhuis. In 2010 verrees ongeveer op dezelfde plaats ‘De glazen engel', gemaakt door Herman Lamers, naar Michael, de beschermheilige van Zwolle. Al in 2006 had de Grote Markt een grondige renovatie ondergaan. Maar wat er ook veranderde, deze plek bleef het hart van de stad.