Afbeelding
Foto: Frans Paalman

Budoka Vincent Boot krijgt indrukwekkend afscheid

ZWOLLE - Op indrukwekkende wijze is maandag afscheid genomen van Vincent Boot die 17 januari op 76-jarige leeftijd overleed. Een grote erehaag met ruim 150 deelnemers, in judo- of karatepak gestoken (oud-) leerlingen, brachten hem de laatste eer.

De bekende budoka was in de jaren zestig en zeventig een van de toonaangevende judoka’s van Nederland en pakte vijf keer de nationale titel en zelfs een keer de finaleplek tijdens de Europese kampioenschappen. Boot was in die tijd onder meer sparringpartner van internationale grootheden als Anton Geesink en Wim Ruska en maakte jarenlang deel uit van de Nederlandse ploeg. Hij behaalde een zwarte band in maar liefst drie disciplines: judo, karate en jiu-jitsu. Dat maakte hem, samen met trainingsmaatje Jetze van Dijk uit Kampen, uniek in deze regio. Na zijn actieve periode begon hij succesvol een eigen sportschool en wist diverse kampioenen en zwarte bandhouders af te leveren. Hij had ook oog voor de jeugd en wist ze, door de discipline in de oosterse vechtsporten, veel zelfvertrouwen mee te geven voor de rest van hun leven.

Verdiensten

In 2020 werd Boot geridderd voor zijn verdiensten in de budosporten en zijn inzet voor de Judobond in de regio Oost. Hij was daar jaren actief als bestuurslid en voorzitter van de examencommissie. De familie zet zijn sportschool door onder de naam ‘Budo Stichting Boot’ en wil een blijvende herinnering plaatsen in de oefenzaal aan de Assendorperdijk 53.