Rik van Dalfsen zet zijn hoofd tegen de bal in derby tegen WVF.
Rik van Dalfsen zet zijn hoofd tegen de bal in derby tegen WVF. Foto: © Pedro Sluiter

Salverda Trofee: Rik van Dalfsen heeft zijn kans gegrepen in pittige strijd om spitsposities ZAC

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Rik van Dalfsen van ZAC.

'Wie er niet is, kan ook geen doelpunt maken'. Het zou zomaar gezegd kunnen zijn door Neerlands beste voetballer aller tijden, maar het is in ieder geval van toepassing op de concurrentiestrijd in de voorhoede van ZAC, waar vijf spelers strijden om twee posities. Een van die vijf, Lex Heimerikx, koos ervoor om op winterstop te gaan, en het is de vraag of 'Heimpie' na terugkomst weer kan rekenen op een basisplaats. Zaterdag koos trainer Arnie Pot voor Rik van Dalfsen en Erik Kool en door zijn 0-1 is Van Dalfsen nu met vijf goals clubtopscorer. Als Heimerikx, die er vier maakte tot dusverre, voor de volgende wedstrijd terug is, heeft Pot een luxe probleem voorin met vijf spelers voor twee posities. Robbin Bastiaan en Stefan Kramer azen ook op hun kans.

Het duurde even voordat de samen met broer Job van Dalfsen van SC Genemuiden overgekomen Rik op een basisplaats kon rekenen bij de tweedeklasser, maar kort voor de winterstop greep hij zijn kans. "Hij werd wel wat ongeduldig, maar Rik is blijven vechten. Hij is ook realistisch genoeg om in te zien dat het aan het begin van dit seizoen nog niet goed genoeg was", zegt Pot. 

"Ik heb heel veel geduld moeten opbrengen. Dat was soms best wel moeilijk. Ik moest wennen aan het team en het team moest wennen aan mij", zegt de 25-jarige Van Dalfsen, die bij Genemuiden niet kon rekenen op een basisplaats en bij ZAC het plezier in voetbal terug wilde vinden. "Dat viel in het begin wat tegen, maar dat lag aan mezelf. Ik dacht er misschien iets te makkelijk over." Door belangrijk te zijn met invalbeurten werkte hij naar een basisplaats toe, maar Van Dalfsen weet dat hij zich iedere wedstrijd moet bewijzen. "Er is druk, maar dat is juist goed. Als je iets wilt bereiken, moet dat er ook zijn. Iedereen traint goed en iedereen staat klaar om zijn kans te grijpen."

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

"Ik was vier of vijf en ik was eerst mid-mid, zoals dat toen nog heette. In het eerste van Genemuiden lagen meer kansen voorin dus sindsdien ben ik aanvaller. Ik probeer wel altijd in 'de zestien' te zijn, maar ik ben er nog niet vaak genoeg."

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

"Ik was zaterdag wel heel erg blij. Het blijft een heerlijk gevoel, toch het mooiste wat er is in het voetbal."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Nee, ik juich met m'n teamgenoten. Ik heb nog nooit iets bedacht vantevoren."

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Ik had er wel eens wat over gehoord bij ZAC, dat Robbin Bastiaan hem een paar keer bijna had gewonnen. Ik vind het een heel mooi initiatief, het zet de boel nog meer op scherp. Ik ga het in de gaten houden."