Edwin Brugman presenteert de tour.
Edwin Brugman presenteert de tour. Foto: H.Valkenier

Audiotour Grote Kerk vertelt verhalen achter grafzerken

(door Joop de Haan)

ZWOLLE - De dochter van de stadsbrouwer en oprichter van Het Vrouwenhuis, een eigenzinnige schildermeester uit de Gouden Eeuw, een keurige dominee wiens carrière wordt geknakt door politieke keuzes en een chirurgijn van de VOC die een dromende idealist wordt. Wat bindt deze mensen? Ze liggen begraven in Academiehuis de Grote Kerk. Een audiotour door de kerk vertelt hun verhaal. Vrijdag werd de tour ´De verhalen achter de zerken´ gepresenteerd.

In Academiehuis de Grote Kerk gaat de aandacht al snel naar de fraaie kansel, het monumentale Schnitger-orgel of de gebrandschilderde vensters. Maar het is ook de moeite waard om de blik omlaag te richten naar de grafzerken in de vloer. “Tussen 1452 en 1827 zijn er ruim zevenhonderd mensen begraven in de kerk”, zegt Edwin Burgman van Museum ANNO. “Kim Meisner heeft in opdracht van Academiehuis de Grote Kerk onderzoek gedaan naar de persoonlijke verhalen achter deze graven. Daarbij zitten heel bijzondere verhalen die we graag delen met de stad.”

Het Academiehuis en Museum ANNO bedachten daarom een audiotour en een podcast ‘De Verhalen achter de Zerken’. Met de plattegrond in de hand kunnen bezoekers een rondje langs de graven in de kerk lopen. Met een QR-code op de plattegrond kan een verhaal worden gestart op de eigen telefoon. De eerste vijf verhalen zijn nu te beluisteren: Van Aleida Greve, Henrick ten Oever, Jan Willem van Slijpe, Frederik van Leenhof en Hendrik Smeeks.

De verhalen worden verteld door radiojournalist Reinout Meijer. Ze zijn verrijkt met extra stemmen en achtergrondgeluiden. Burgman: “De podcast geeft algemene informatie. Die is ook gemaakt door Meijer en stadsarcheoloog Michael Klomp. Daarin gaat het bijvoorbeeld over de grafzerken zelf. Hoe de stenen van Bentheimer zandsteen via de Overijsselse Vecht naar Zwolle werden gebracht.”
Zelf is Burgman gecharmeerd van het verhaal over Jan Willem van Slijpe, wiens graf in het hoogkoor van de kerk ligt. “Het kostte wat om in de kerk begraven te worden. En het hoogkoor was met 17 gulden de duurste plek, hier kwam je niet zomaar terecht."
Van Slijpe was een keurige dominee die in 1771 vanuit Maastricht in Zwolle kwam. Hij was predikant in de Grote Kerk. Dat was een roerige tijd; de politieke verhoudingen stonden op scherp. De Patriotten eisten verandering, Van Slijpe stond juist vierkant achter stadhouder Willem V van Oranje Nassau. De dominee werd bespot door kinderen die beledigende rijmpjes zongen. Van Slijpe moest aan het einde van de eeuw het veld ruimen. Na zijn overlijden werd hij begraven in de Grote kerk. Hij liet vastleggen dat zijn graf, waarin ook zijn vrouw en schoonmoeder liggen, altijd gesloten moet blijven. Die wens is gerespecteerd.
De serie verhalen is modulair. "In de loop van de tijd komen er meer bij, we verwachten later dit jaar nog drie tot vijf verhalen toe te voegen”, besluit Burgman.

De rondleiding is gratis af te halen bij de balie in de Grote Kerk. Wie wil, kan een koptelefoon lenen.

Met de plattegrond in de hand kunnen bezoekers een rondje langs de graven lopen.

Edwin Burgman presenteert de tour. Foto: H.Valkenier