Cluster GGZ Zwolle wil overbruggingsregeling en blijvende subsidie voor inloophuis De Bres

ZWOLLE - Het cluster GGZ Zwolle adviseert de gemeente om een overbruggingsregeling te treffen zodat Inloophuis De Bres haar deuren binnenkort niet hoeft te sluiten. Dat geeft tijdelijk rust aan bezoekers, vrijwilligers, en alle andere betrokkenen bij De Bres. Dat schrijft Michael Stomp van Cluster GGZ Zwolle in een brief aan de gemeente Zwolle.

Daarnaast adviseert het cluster GGZ om een blijvende subsidie mogelijk te maken, zodat De Bres een stevig fundament heeft voor de toekomst om er voor kwetsbare inwoners te zijn.  

Ervaring

Het Cluster GGZ is een collectieve belangenbehartiger voor alle cliënten en direct betrokkenen van de GGZ. Het Cluster signaleert wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan – of moet – en adviseert daarover aan de Participatieraad. Het cluster GGZ Zwolle vertegenwoordigt het inwonersperspectief. De leden van het cluster GGZ Zwolle hebben zelf ervaring als (ex-)cliënt in de GGZ of zijn naastbetrokkene. Het cluster GGZ Zwolle heeft een groot netwerk binnen Zwolle als het gaat om mensen met psychische problematiek. 

Onzekerheid

Er is grote onzekerheid ontstaan over het voortbestaan van Inloophuis De Bres. "Het cluster GGZ Zwolle hecht veel belang aan de functie die De Bres vervult", staat in de brief. "Juist nu er grote wachtlijsten zijn in de zorg en specifiek in de GGZ, is deze laagdrempelige inloopplek erg belangrijk."  

Ontmoeting

De Bres is een inloopplek waar onder andere eenzame mensen en daklozen komen voor een kop koffie of een gesprek. Het inloophuis draagt bij aan het versterken van het informele netwerk door ontmoeting en contacten tussen bezoekers onderling aan te moedigen. Het inloophuis draait voornamelijk op vrijwilligers. "De Bres is al ruim twintig jaar ontzettend belangrijk voor veel kwetsbare mensen. Tussen veel vrijwilligers en bezoekers is een relatie ontstaan van vertrouwen en veiligheid." 

Subsidieaanvraag

Het is niet voor het eerst dat De Bres in financiële nood verkeert. In 2018 verkeerde De Bres in een soortgelijke situatie. Toen kreeg zij steun vanuit Fonds Franciscus.
De Bres heeft daar nu, na drie jaar, geen recht meer op. Daarnaast is de subsidieaanvraag bij de gemeente afgewezen, omdat de toegevoegde waarde van De Bres, naast organisaties als het Leger des Heils en Creating Balance, niet geheel duidelijk is bij de gemeente.

Stabiel

"Wij merken dat De Bres voor veel inwoners een veilige plek biedt en helpt om stabiel te blijven en sociale contacten te onderhouden. Bezoekers worden aangemoedigd deel te nemen aan activiteiten en/of om zich verder te ontwikkelen. We maken ons grote zorgen om het wegvallen van De Bres en verwachten dat het voor grote terugval kan zorgen bij diverse inwoners."