Jantje van der Sluis eerder in actie namens SV Zwolle.
Jantje van der Sluis eerder in actie namens SV Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Salverda Trofee: Van der Sluis scoort bij SV Zwolle net zo graag met actie of assist als met doelpunt

(door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Jantje van der Sluis van SV Zwolle.

Wie denkt aan doelpunten bij SV Zwolle, denkt aan Jantje van der Sluis. Dat is best gek, want een echte goalgetter is hij eigenlijk nooit geweest. En toch wordt hij gezien als de man die de goals moet maken voor de zondagvierdeklasser. In de laatste drie seizoenen tikt hij opgeteld net de tien aan. “Dat komt ook omdat we bij SV Zwolle niet een échte spits hebben. Ik ben veel meer een echte buitenspeler, die het moet hebben van mijn assists en acties.”

Die acties hebben uiteindelijk toch resultaat gehad, want Van der Sluis is de huidige Zwolse topscorer met vier goals uit elf wedstrijden. Zondag tegen Hoonhorst kwam daar geen treffer bij. “Ik heb corona gehad en was net op tijd hersteld. Dat was best zwaar en heb veel moeten verdedigen. Ik was ook meer op het middenveld te vinden, omdat we iets anders speelden”, aldus de 22-jarige Zwollenaar, die ooit wegging bij Berkum, omdat hij in het tweede elftal te weinig aan spelen toekwam.

“Daarna ben ik een poosje gestopt, toen werd ik gevraagd door SV Zwolle. Dat was in 2019. Na een jaartje ging ik naar Zwolse Boys. Alleen door corona werd dat niet wat ik ervan verwacht had. Ik zat vaak op de bank en heb denk ik maar een half uurtje gespeeld. Bovendien nam ik een schorsing mee na een rode kaart. Vervolgens ging ik weer naar SV Zwolle. We hebben een leuke groep, ik speel hier en het is gemakkelijk met mijn werk. SV Zwolle is echt mijn club. Ik ben nog maar 22 jaar, maar hogerop hoeft voor mij niet meer.”

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

“Als klein jochie ben ik begonnen bij Berkum. Ook toen was ik niet echt een doelpuntenmaker."

Hogerop hoeft voor mij niet meer

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

Ik win liever en dat ik een mooie actie heb gemaakt of een assist gegeven heb, dan dat we niet winnen en ik wel gescoord heb. Plezier vind ik belangrijker, zowel in en om het veld.”

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Nee, ik doe niet iets speciaals of zo. Gewoon hoe ik mij voel op dat moment. Je moet ook een beetje denken aan de stand op dat moment.”

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Ik vind het leuk dat het er is, maar om eerlijk te zijn houd ik mij er niet zo mee bezig.”