Centrale verdediger Maikel van der Werff, met naast hem Guus Til, in actie tegen Feyenoord.
Centrale verdediger Maikel van der Werff, met naast hem Guus Til, in actie tegen Feyenoord. Foto: Pedro Sluiter

PEC Swollenaer Vragenvuurtje; terugkeer bij PEC voelde als thuiskomen voor Van der Werff

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE - Aan de hand van zeven stellingen maken we nader kennis met een speler van PEC Zwolle, die we ook aan het woord laten over de wedstrijd van het weekeinde (zie kolom rechts). Deze week is het de beurt aan Maikel van der Werff (32).

Kunstgras of echte sprieten?

"Echte sprieten. Als het een heel goed kunstgrasveld is, en het is nat, dan is het lekker. Maar we spelen bij Heracles bijvoorbeeld op een verschrikkelijk kunstgrasveld, dat is niet leuk. Een goede grasmat is gewoon het allerbeste."

Na mijn voetbalcarrière: blijf ik werkzaam in de voetballerij / zien ze mij niet meer terug.

"Ik denk niet dat ik zonder voetbal kan. Ik hou te veel van het spelletje. Of het nou trainer is, technisch directeur, scout of zaakwaarnemer. Ik blijf sowieso in het wereldje. Ik heb lang geleden al trainersdiploma's behaald. Als ik klaar ben wil ik meteen doorgaan voor UEFA A."

'De VAR is een zegen voor het voetbal' of 'De VAR maakt het voetbal kapot'.

"Beide. De charme is er wel een beetje vanaf, dat is één ding dat zeker is. Tuurlijk zijn er goede beslissingen genomen dankzij de VAR. Maar je moet altijd wachten met juichen, een goal kan altijd nog afgekeurd worden. Ik denk dat het leuker is als de scheids- en de grensrechters zelf hun beslissingen moeten nemen en dan neem je de fouten ook voor lief, en dat respecteer je dan ook."

Het hoogtepunt in mijn carrière is: winst KNVB Beker met PEC (2014) / bekerwinst met Vitesse (2017).

"Dat is wel die met PEC. Die wedstrijd was uitzonderlijker. Het grote Ajax verslaan met 5-1. Die hele wedstrijd was echt een spektakel, met alles er omheen."

De Major League Soccer (VS) kan niet tippen aan de eredivisie / het niveau van de MLS wordt hier onderschat.

"Dat wordt zeker onderschat. Ik denk dat de meeste clubs in Nederland niet zo makkelijk meedoen. Het is in Nederland wat technischer allemaal, maar het is daar veel fysieker. Het gaat veel sneller. Het is ook zwaar vanwege het vele reizen, temperatuurverschillen, tijdverschillen. Voetbal leeft ook echt wel daar. Het is groot en het wordt alleen maar groter."

Mijn terugkeer bij PEC voelt als thuiskomen / De club is behoorlijk veranderd sinds mijn eerste periode hier (2012-2015).

"Het voelt als thuiskomen. De mensen, de omgeving, dat is allemaal nog hetzelfde eigenlijk. Ik heb hier privé en sportief echt een supertijd gehad. Mijn dochtertje is hier geboren, wat natuurlijk een bijzonder moment was voor ons. Ik woon nu in mijn geboorteplaats Hoorn. Een uur en een kwartier rijden, dat is prima te doen."

Als het aan mij ligt, speel ik volgend seizoen bij PEC / als ik bijteken is het wel met een degradatieclausule in het contract.

"Euhmmmm, ik zou wel bij PEC willen blijven. Of we erin blijven, daar wil ik eigenlijk niet over nadenken. Wij blijven er gewoon in. Voor nu denk ik wel na over mijn toekomst, maar ik heb nog geen beslissing genomen."