Naba Echols zet aan voor een dribbel. Het Zwolse publiek kijkt toe. (Foto: Hans Smit)
Naba Echols zet aan voor een dribbel. Het Zwolse publiek kijkt toe. (Foto: Hans Smit) Hans Smit

“De BNXT League is een mooi avontuur"

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL - De basketballers van Landstede Hammers staan in de Elite Gold van de BNXT League tot nu toe met lege handen. In Antwerpen werd met 102-70 van Telenet Giants verloren. Afgelopen vrijdag was in het Theater van de Sport Kangoeroes Basketbal Mechelen met 56-70 te sterk. 

Basketbalkenner, ZZ Leiden-watcher en redacteur van de basketbalsite BNXT League.com Martin Hoekstra kijkt met een positief gevoel terug op de eerste weken. “Ik heb het gevoel dat het leeft, ook bij het publiek. Ik was zaterdag bij ZZ Leiden tegen Leuven (95-66) en het zat lekker vol. Met ook de nodige supporters uit België. Den Bosch, Donar en Leiden doen het niet verkeerd tot nu toe. Ik heb de indruk dat de grote Belgische ploegen zich daar misschien toch iets op verkeken hebben. We beginnen nog maar net, maar ik ben optimistisch over de toekomst van dit initiatief." 

Kwaliteit

Landstede Hammers coach Herman van den Belt ziet dat vooral het niveau hoger is. ”Dan moet bij ons iedereen goed zijn met zo’n smalle selectie. Wij kampen het hele seizoen al met de meest uiteenlopende blessures. Als je ziet wat andere clubs aan kwaliteit op de bank hebben. Ik moet het er gewoon mee doen."

"Tegen Antwerpen en Mechelen konden we het daardoor niet meer bijbenen. Want het maakt natuurlijk wel een verschil als je een speler als De Pagter er wel of niet bij hebt. Maar de BNXT League is ondanks dat een mooi avontuur.”
De geblesseerde Ralf de Pagter wordt inderdaad flink gemist bij de Zwollenaren. Hij zag als toeschouwer hoe de eerste twee duels tegen de Belgen verloren werden. “Ondanks die nederlagen ben ik wel enthousiast over de formule. Het slaat aan, ook bij de toeschouwers, want het zat vrijdagavond mooi vol.”

Leerschool

De geroutineerde forward (32) constateerde vanaf de kant de nodige verschillen. ”Antwerpen en Mechelen spelen met veel druk en zijn ook fysiek sterker. Daar moesten we na rust de tol voor betalen. En ze forceren je tot één op één basketbal. Wij zijn een ploeg die het juist van het teamspel moet hebben. Het verval in een wedstrijd is bij hen ook veel minder, omdat ze in de breedte sterker zijn. Dat heeft natuurlijk alles met hogere budgetten te maken. Het is een goede leerschool.”

Landstede Hammers speelt zaterdag het derde duel in de BNXT League. De Zwollenaren reizen dan af naar Leuven.