Marja Mostert, dochter van Gerard Mostert (links) en wijkwethouder Dorrit de Jong onthulden de plaquette op de brug.
Marja Mostert, dochter van Gerard Mostert (links) en wijkwethouder Dorrit de Jong onthulden de plaquette op de brug. Foto: Frans Paalman

'Groenman' Gerard Mostert geëerd met brug

ZWOLLE - In de Aa-landen is een bruggetje over de Westerveldse Aa genoemd naar Gerard Mostert. Het is een eerbetoon voor alles wat 'groenman' Mostert betekend heeft voor Zwolle in het algemeen en de wijk Aa-landen in het bijzonder.

De naamgeving van de Gerard Mostert-brug over de Westerveldse Aa is een initiatief van Zwolle Groenstad, de stichting die zich inzet voor bomen in Zwolle. 

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw bracht Mostert baanbrekende ideeën over groenbeheer in praktijk in Zwolle, zoals een ban op het spuiten van gif. Hij was toen hoofd van het stedelijk groenbeheer. 

Hij bedacht 'groene vingers': de belangrijke groene verbindingen die de aansluiting vormen tussen stad en buitengebied. 

Bloemrijke Zwolse bermen staan ook op zijn naam, hij ontwikkelde jeugdtuinen, wijkboerderijen en de Nooterhof. Mostert was ook oprichter van Zwolle Groenstad. 

De ruime groene inrichting van de wijk Aalanden - met het Aapark en het Westerveldse Bos -  is aan hem te danken. Daarom heeft Zwolle Groenstad ervoor gezorgd om een bruggetje in het Aa-park aan Mostert op te dragen als herinnering en eerbetoon. Gerard Mostert overleed in 2020 op 91-jarige leeftijd. 

De naam van de brug is vrijdag onthuld door wijkwethouder Dorrit de Jong en Marja Mostert, dochter van Gerard Mostert. Het bruggetje is te vinden bij het Wolvejagtpad. Een metalen plaquette op de brugleuning geeft de voorbijganger uitleg over de naamgever van de brug.