Yvette van Daelen kan haar geluk niet op. Ze scoort zaterdag drie keer voor Be Quick '28.
Yvette van Daelen kan haar geluk niet op. Ze scoort zaterdag drie keer voor Be Quick '28. Foto: Hans Smit

Salverda Trofee: geen moment spijt van afscheid PEC Zwolle voor Be Quick '28-spits Van Daelen

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Yvette van Daelen van Be Quick '28 Vrouwen.

Van Daelen baalde er behoorlijk van toen het seizoen 2020/2021 al na zes wedstrijden ten einde kwam. De spits van Be Quick '28, toen net gestopt als semiprof bij PEC Zwolle, was in bloedvorm en stond bovenaan in de topscorerscompetitie voordat corona wederom roet in het eten gooide. "Je hebt daar geen invloed op, maar het was wel jammer", zegt de 26-jarige Van Daelen, die dit seizoen nog niet zo makkelijk het doel vond. Zaterdag kwam daar verandering in en verdubbelde ze bijna haar seizoenstotaal van vier. De spits scoorde drie keer in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen FC Rijnvogels. 

"Aan het begin van dit seizoen liep het nog niet zo bij Yvette, maar nu is de vorm terug. Dat ze drie keer scoort tegen een goede ploeg als Rijnvogels zegt veel. Je ziet dat ze met veel vertrouwen speelt", zegt trainer Edward Sijahailatua, die weet dat Van Daelen bij PEC veel andere posities bekleedde, maar haar ziet als een echte 'nummer negen'. "Ze voelt zich daar als een vis in het water."

Van Daelen heeft het goed naar haar zin bij Be Quick '28 en zegt het voetballen in de eredivisie geen moment te hebben gemist. "Ik had dat wel verwacht, maar er is zoveel leuks voor in de plaats gekomen. Ik ben super gelukkig met wat ik nu doe; werken bij Salverda en voetballen bij Be Quick."

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

'Volgens mij was ik acht. Ik wilde vroeger altijd keeper zijn, maar mijn vader zag mij voetballen en dacht dat ik daar meer plezier uit zou halen. Ik ben begonnen op het middenveld en pas later ben ik een spits geworden."

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

"Wel belangrijk. Als spits wordt je er toch op afgerekend. Maar wij hebben meer meiden die kunnen scoren, dus het is niet zo dat ik er alleen verantwoordelijk voor ben bij Be Quick."

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

"Nee, dat is vooral met het team. Ik complimenteer degene van de assist in ieder geval. Dat vind ik altijd wel belangrijk. Bij PEC ging je wel eens richting het publiek om te juichen, maar in het vrouwenvoetbal doe je dat verder niet zo snel."

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

"Diep van binnen speelt het toch mee. Het is iets om voor te strijden en als er een competitie aanhangt, ga ik altijd beter presteren. Toen ik die drie goals had gemaakt dacht ik wel van 'ik ga nu weer omhoog in de stand'. In mijn geval speelt het ook nog mee dat ik bij Salverda werk, dus dan is het extra leuk om te winnen."