Uitslagenavond van de raadsverkiezingen. Links Cancut Erkan, lijsttrekker van Volt.
Uitslagenavond van de raadsverkiezingen. Links Cancut Erkan, lijsttrekker van Volt. Foto Frans Paalman

Uitslag raadsverkiezingen: ChristenUnie nipt de grootste partij, fors verlies voor Swollwacht

ZWOLLE -  Het hoofd van het Centraal Stembureau Zwolle heeft maandag de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. 

De ChristenUnie is in Zwolle de grootste partij gebleven met 9.560 uitgebrachte stemmen, op de voet gevolgd door GroenLinks met 9.526 stemmen. Beide partijen hebben 7 zetels in de nieuwe gemeenteraad. De definitieve zetelverdeling:

ChristenUnie: 7                  
GroenLinks: 7
Swollwacht: 3
VVD: 5
CDA: 4
D66: 4
Partij van de Arbeid: 4
SP: 2
Volt: 1
Partij voor de Dieren: 2

Swollwacht is de grote verliezer van de verkiezingen, de partij verloor drie zetels. Partij voor de Dieren (2 zetels) en Volt (1 zetel) zijn nieuw in de raad. De andere partijen hebben evenveel zetels als na de verkiezingen van 2018.

Er zijn in totaal 103.217 inwoners opgeroepen om hun stem uit te brengen. Er zijn 57.119 geldige stemmen uitgebracht. Met 55,7 procent was de opkomst lager dan in 2018, maar hoger dan het landelijk gemiddelde.

Zie voor de telling per kandidaat www.zwolle.nl/bestuur/verkiezingen/uitslagen
Woensdag 23 maart is vanaf 19.30 uur het duidingsdebat in de raadzaal. Hier zullen de lijsttrekkers in gaan op de verkiezingsuitslag. Maandag 28 maart om 19.30 uur is het geloofsbrievenonderzoek en het afscheid van de oude raad. Woensdag 30 maart om 19.30 uur is de beëdiging van de nieuwe gemeenteraad. De bijeenkomsten zijn te volgen via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.