IFC Zaalvoetbal kwam vrijdag in actie tegen ZV Urk.
IFC Zaalvoetbal kwam vrijdag in actie tegen ZV Urk. (Foto: Pedro Sluiter)

Geen degradatiestress zaalvoetballers IFC Zwolle/ Transport-Logistics in eerste divisie

(door Harry Bouwhuis)

ZAALVOETBAL - Vier punten hadden de zaalvoetballers van IFC Zwolle/Transport-Logistics in de eerste divisie tot nu toe bij elkaar gevoetbald. Dat zijn er nu vijf na de 4-4 tegen ZVV Urk afgelopen vrijdag. Zaalvoetbal is de passie van Yassine Assa die full- time werkzaam is bij de KNVB om het futsal verder te ontwikkelen.

“Ook zaalvoetbal komt door corona uit een diep dal. Daarom was die spannende wedstrijd in het Landstede Sportcentrum tegen Urk ook zo mooi voor het publiek.” Voor IFC Zwolle scoorden Jesse Betaze, Iias Akloud, Romano Luhukay en Wahid Shimeri.
Al na 25 seconden spelen kwam Zwolle op een 1-0 voorsprong. De voorsprong werd verdubbeld, waarna Urk terugkwam in de 'derby.' Met rust stond het 3-2. In de tweede helft liep IFC Zwolle/Transport-Logistics uit naar 4-2, maar was het Urk dat alsnog langszij wist te komen.

Uniek

Assa pakte zelf ook nog de nodige minuutjes mee. “Altijd leuk. We kunnen zonder degradatiestress voetballen, want door een nieuwe competitieopzet is dat niet aan de orde. Eerste divisie is voor Zwolse begrippen een uniek niveau, de eredivisie is een heel ander verhaal.”
Zaalvoetbal was lange tijd het ‘stiefkindje’ van de voetbalsport. “Die tijd is voorbij”, zegt Assa: ”Trainers van de veldclubs vonden het meestal maar niks als je ook aan zaalvoetbal deed. De angst voor blessures was groot. Feitelijk nergens op gebaseerd. Steeds meer clubs, ook mondiaal, hebben tegenwoordig een volwaardige zaalvoetbaltak. Het EK Futsal dit jaar in Nederland droeg ook bij aan een beter imago van de sport. Publicitair bekeken was het wel jammer dat het plaatsvond in coronatijd."

Naast zijn werk bij de KNVB runt Assa met oud-prof Gillian Justiana ook voetbalschool AJ Soccerdreams. “We hebben allebei een achtergrond bij een BVO met goede trainers. Persoonlijk heb ik bij FC Zwolle veel van Dennis Bekking geleerd. Gillian was rechterhand van Guus Hiddink en nu van Patrick Kluivert bij Curaçao. We willen wat wij zelf hebben opgestoken overbrengen op de jeugd. Talenten beter maken met onze ervaringen en oefenstof.”
Assa voetbalde bij FC Zwolle, in de selectie scheurde hij zijn kruisband af. Er ging een streep door zijn profcarrière. Later speelde hij bij Flevo Boys, WHC en Berkum. Tegen SVZW ging het weer mis. Blikt hij nog wel eens terug op zijn te korte loopbaan op het veld vol blessureleed?

Deur

Eerste divisie is voor Zwolse begrippen een uniek niveau, de eredivisie is een heel ander verhaal

"Niet vaak. Als er een deur dicht gaat, wordt die ergens anders weer geopend. Dat is mijn levensmotto. Er dient zich altijd weer wat nieuws aan. Ik was welzijnswerker, nu zit ik met een vast dienstverband bij de KNVB en ben bezig met de cursus UEFA B-coach zaalvoetbal. Het leven zit vol uitdagingen.”